Dnevne novosti

Mrsić: U Saboru treba donijeti zakon o plaćama

15.11.2019 07:00 ZAGREB, 14. studenoga 2019. (Hina) - Saborski zastupnik Mirando Mrsić najavio je u četvrtak kako će u saborsku proceduru poslati Zakon o plaćama u javnom sektoru, ustvrdivši pri tom da niti Vlada niti sindikati, 'ne pokazuju očekivanu odgovornost' da kompromisom riješe štrajk prosvjetara koji traje već 25 dana.
„U Saboru treba donijeti zakon o plaćama i to je prvi korak u uspostavi pravednog i transparentnog sustava plaća”, izjavio je predsjednik Demokrata Mrsić, na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru. Dodao je kako mora biti reda u tom sustavu, jer je 25 dana štrajka najbolji odgovor zašto treba taj zakon. Podsjetivši kako taj zakon „stoji u ladici” u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava još od 2015. godine, Mrsić je kazao da HDZ u četiri godine nije uspio napraviti ništa na tom planu i danas se vide posljedice tog nereda. Prema njegovu mišljenju premijer Andrej Plenković i ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović nemaju rješenje kako prekinuti štrajk prosvjetara, a ni jedna od strana u sporu, ni Vlada ni sindikati, ne pokazuju očekivanu odgovornost kompromisom riješiti tu situaciju. Kaže kako roditelji i djeca pomalo postaju taoci takve neodgovornosti.

Mrsić je rekao i da su Demokrati još prije mjesec dana upozorili da u zemlji nema politike plaća te da u sustavu plaća u javnom i državnom sektoru vlada nered u kojem je, kako smatra, jedina namjera premijera Plenkovića da kupuje glasove potencijalnih birača.Tvrdi da uredbom o koeficijentima Vlada nastoji kupiti vrijeme za donošenje potrebnih odluka u sustavu, a ona nije presudna da se počne rješavati loše stanje u sustavu. Mrsić je također rekao kako u zadnjih mjesec dana nisu vidjeli niti jednu konkretnu aktivnost ni vlade niti sindikata kojom bi obje strane pokazale dobru volju da zajednički pristupe uređenju plaća u javnom sektoru. Dodao je da u tom sustavu vlada nered i nepravda te ga je potrebno urediti.

Pozvao je Vladu i sindikate da pokažu dobru volju i unatoč sporu, počnu s osmišljavanjem i provedbom mjera koji će urediti sustav plaća u javnom sektoru te koji će prevenirati ovakve i slične situacije u budućnosti. „Vlada je neposobna poduzeti ijedan konkretan korak i inicijativu za uređenje sustava plaća u javnim službama”, ustvrdio je Mrsić. Kaže da 'takav nered najviše odgovara HDZ-u , jer jedino tako mogu zadovoljiti sve svoje uhljebe' i pretvoriti Hrvatsku u „uhljebistan” te kupiti „spasitelje” kada dođe vrijeme izbora.