Dnevne novosti

Antikorupcijsko vijeće o vraćanju povjerenja građana u institucije

14.11.2019 07:30 SABOR I ZASTAVE
ZAGREB, 13. studenoga 2019. (Hina) - Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije u srijedu je na tematskoj sjednici „Kako zaštiti neovisne demokratske institucije i vratiti povjerenje građana u njih?“ okupilo čelnike desetak neovisnih i pravosudnih institucija, raspravljajući o razlozima nepovjerenja javnosti.
Na trosatnoj sjednici govorili su čelnici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, DIP-a, DORH-a USKOK-a, Vrhovnog suda, Pučkog pravobraniteljstva, Povjerenika za pravo na pristup informacijama, Ministarstva pravosuđa i Pravnog fakulteta. Predsjednik Antikorupcijskog vijeća Željko Jovanović ustvrdio je da je povjerenje građana u političke institucije i Hrvatski sabor sve je manje. Svega četiri posto građana vjeruje političkim strankama, osam posto vjeruje Hrvatskome saboru, a građani mu daju ocjenu 1,89. Istraživanja pokazuju da kontinuirano pada povjerenje građana i u pravosuđe, sve vladine institucije pa i Crkvu, naveo je Jovanović. „To nepovjerenje razara društvo i zbog toga mladi napuštaju Hrvatsku, a gubitak povjerenja u institucije vodi i u apstinenciju i neizlazak na izbore“, ocijenio je. Na sjednici je kao poseban problem istaknuto nepovjerenje u pravosuđe i sudske odluke.

U raspravi su predstavnici institucija iznosili svoja viđenja i probleme s kojima se suočavaju. Tako je zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela apelirao da se napusti praksa da se radi političkih bodova, ishitreno i bez poznavanja činjenica, komentiraju političke odluke. Zamjenik glavnog državnog odvjetnika Darko Klier smatra da će se povjerenje građana u institucije vratiti pravilnim, zakonitim, etičkim i transparnentim radom institucija, kao i dragovoljnoj izloženosti društvenoj kritici. Dodao je da institucije same unutar sebe moraju imati mehanizme koji će im omogućiti napredovanje, a ne da se zatvaraju pred kritikama.

Zamjenica ravnateljice USKOK-a Nataša Đurović smatra da se percepcija o radu pravosuđa temelji na medijskoj percepciji eksponiranih slučajeva, iako su, po njoj, pokazatelji dobri, no slaže se da je zabrinjavajuće nisko povjerenje građana u pravosuđe, jer im je ono, ističe, iznimno važno. Čelnica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković, tijela koje je najčešće izloženo kritici, pa i vrha vlasti, kazala je kako im to otežava rada. Navela je slučajeve puta HDZ-ovaca u Helsinki Vladinim avionom te imenovanja veleposlanika u Velikoj Britaniji, ustvrdivši da je premijer neprimjereno komentirao odluke Povjerenstva. „Kada čelnik izvršne vlasti kaže da je odluka 'izvan pameti', vrlo teško je očekivati da će sudac objektivno odlučivati“, smatra Novaković. Vjeruje da će im novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa osigurati da nastave raditi neovisno.

Jovanović je pritom podsjetio da je upravo snaženje Povjerenstva jedan od uvjeta za pristupanje Hrvatske Šengenu. Na sjednici je verbalni 'zaiskrilo' između SDP-ova zastupnika Gordana Marasa i predsjednika Vrhovnog suda i čelnika DIP-a Đure Sesse, za kojeg je SDP-ovac rekao da je 'pristran pri donošenju odluka u izbornim procesima'. „Ne smeta vam što HDZ troši javni novac u izbornim kampanjama, kada je cijela Vlada prije lokalnih izbora u Lici, a nakon toga se više nitko od njih tamo ne pojavljuje ili kada predsjednica u radno vrijeme dovede petsto HDZ-ovih dužnosnika na predizborni skup, ali vam smeta kada ja govorim o tome“, ustvrdio je Maras, u kontekstu njegova slučaja, tj. odluke Upravnog suda, koji je potvrdio administrativnu sankciju DIP-a i kaznio SDP s 86 tisuća kuna zbog predizbornih promidžbenih poruka na Marasovu laptopu u Saboru. Sessa mu je, pomalo uzrujano uzvratio da to nije točno te da će DIP reagirati kada počnu teći proceduralni rokovi i kada dođe vrijeme za prikazivanje troškova. „Ništa nismo ignorirali, a kada krene službena kampanja, onda ćemo kontrolirati", rekao je Sessa.

Kao jedan od problema u vraćanje povjerenja građana u neovisnost institucija HDZ-ov saborski zastupnik Ante Babić naveo je da je sudac Mislav Kolakušić iz sudstva otišao u politiku, kao i Dalija Orešković iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Orešković je, pak, ustvrdila da su za ovakvo stanje krivi i HDZ i SDP te da institucije služe osobnim umjesto javnom interesu.

Antikorupcijsko vijeće je zaključilo da na vraćanju povjerenja u institucije moraju raditi ne samo političari nego i čelnici unutar institucija, ali i mediji te da je ova sjednica prvi korak u pisanju nove Nacionalne strategije za suzbijanje korupcije.