Dnevne novosti

Bruxelles od Londona traži da imenuje europskog povjerenika

13.11.2019 07:05 BEUXELLES, 12. studenoga 2019. (Hina/AFP) - Bruxelles je u utorak od Londona ponovo zatražio da imenuje kandidata za mjesto povjerenika u budućoj Europskoj komisiji na čijem je čelu njemačka demokršćanka Ursula von der Leyen te očekuje odgovor "do kraja tjedna".
Vlada Borisa Johnsona nije odgovorila na ranije pismo von der Leyen te je predsjednica EK-a britanskoj vladi uputila novo pismo, objasnila je pomoćnica glasnogovornice Dana Spinant. "Vrijeme leti i stoga predsjednica Komisije očekuje brzi odgovor, do kraja tjedna", kazala je Spinant.

Ujedinjena Kraljevina trebala je izaći iz EU-a krajem ožujka, ali je u nedostatku većine u Donjem domu parlamenta za ispregovarani sporazum o povlačenju brexit do sada odgođen tri puta. Kao novi datum razlaza predviđen je 31. siječnja 2020.

Komisija von der Leyen trebala je početi s radom 1.  studenoga, ali je došlo do odgode nakon što je Europski parlament odbio potvrditi kandidate iz Francuske, Rumunjske i Mađarske. Ako bi London u konačnici ipak predložio svog kandidata za povjerenika, teorijski samo na nekoliko tjedana, također bi ga trebao potvrditi Europski parlament. Trenutno se u EU vodi pravna rasprava o tome bi li nova Komisija mogla početi s radom i bez britanskog povjerenika.