Dnevne novosti

Šok Brexita je osnažio Europsku uniju, smatra von der Leyen

11.11.2019 07:05 BERLIN, 8. studenoga 2019. (Hina/AFP) - Buduća predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ocijenila je u petak da je "šok Brexita osnažio" Europsku uniju.
"Koliko se god paradoksalno činilo, šok Brexita je osnažio našu uniju. Ne samo što pokazuje što predstavlja napuštanje EU, već i što svaka zemlje dobiva kao dio Europske unije", rekla je njemačka dužnosnica u Berlinu uoči proslava 30. obljetnice pada Berlinskog zida.

"Iskustvo Brexita podsjetilo je mnoge koji sumnjaju u EU na koristi koje mogu imati iz tog saveza", inzistirala je bivša ministrica obrane kancelarke Angele Merkel. "Bez obzira koliko smo različiti, 27 zemalja EU-a sudjeluje zajedno u pregovorima o Brexitu", naglasila je.

Trenutačne teškoće u vezi uvjeta izlaska Velike Britanije iz Europske unije paraliziraju i podijelile su zemlju nakon što su se Britanci 2016. izjasnili za izlazak iz Unije i Brexit je već tri puta bio odgođen. Prijevremeni parlamentarni izbori bi se trebali održati 12. prosinca, za izlazak iz EU predviđen krajem siječnja.

Pregovori o izlasku iz EU-a su dugo zapinjali na pitanju granice između Irske i Ujedinjenog Kraljevstva da bi konačno bio postignut kompromis koji još nije usvojen u britanskom parlamentu.