Dnevne novosti

EU se pribojava izlaska radikaliziranih zatvorenika

31.10.2019 07:05 BRUXELLES, 30. listopada 2019. (Hina/Reuters) - Moguće je da su islamistički militanti tijekom služenja zatvorskih kazni radikalizirali tisuće zatvorenika koji će biti otpušteni iz europskih zatvora, rekao je u srijedu Julian King, povjerenik Europske komisije nadležan za sigurnost.
Razlog za zabrinutost predstavljaju i borci koji se vraćaju iz Sirije, rekao je King na konferenciji za medije.Tijekom posljednja dva desetljeća Europa se našla na meti nekoliko napada islamističkih militanata, a porast smrtonosnih napada zabilježen je 2015. kada je sredinom studenog u Parizu ubijeno više od 130 ljudi.

Sigurnosne snage članica EU-a od tada su uhitile stotine militanata od kojih je oko 1100 još uvijek zatvoreno pod optužbom za terorizma. King je rekao da je moguće da je još dva puta toliko zatvorenika osuđenih za druge zločine radikalizirano u europskim zatvorima."Suočavamo se s okončanjem zatvorskih kazni i puštanjem na slobodu onih koji su tijekom posljednjih godina osuđeni i zatvoreni za zločine povezane s terorizmom. U našim zatvorima po Europi ima nekoliko tisuća takvih osoba", rekao je King. "Džihadistička prijetnja nije nestala. Nikako se ne smijemo opustiti", rekao je.

Uz unutarnje izazove Europa se suočava i sa sigurnosnim prijetnjama koje predstavljaju građani zemalja EU-a koji su se na Bliskom istoku borili za  Islamsku državu ili u drugim islamističkim skupinama i mogli bi se vratiti na kontinent koristeći nestabilnost u Siriji. "Očito da nam događaju u Siriji u ovom trenutku ništa ne olakšavaju", rekao je King.

Turska je ovog mjeseca pokrenula vojnu ofenzivu na sjeveroistoku Sirije koji nadziru Kurdi a gdje je zatvorena većina zarobljenih boraca IS-aU Siriji je zatvoreno oko 500 boraca iz Europe, rekao je King. Kurdi upozoravaju da zbog turske ofenzive više ne mogu jamčiti nadzor nad zatvorenim pripadnicima IS-a.

King je rekao da je u Siriji i do 1400 djece s jednim ili dva roditelja koji imaju državljanstvo neke od 28 članica EU-a te da je polovica njih u zatvorima. Neki od njih su trenutno u procesu repatrijacije u EU no pravni problemi već dugo odgađaju te operacije.