Dnevne novosti

Grada Zagreb lani raspolagao s 8264 nekretnine

25.10.2019 07:15 ZAGREB, 24. listopada 2019. (Hina) - Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su većinom glasova (24 za i 11 protiv) prihvatili izvješće o stanju imovine Grada Zagreba za prošlu godinu s 8264 gradske nekretnine.
Riječ je o upisane 8264 nekretnine, odnosno posebnih dijelova nekretnina kojima Grad upravlja kao samovlasnik, od čega je 1982 poslovna prostora, 561 garaža i garažno mjesto, 4886 stanova, 332 zgrade, 503 zemljišta te 462 nekretnine kojih je Grad Zagreb suvlasnik s trećim osobama. Također,  2292 nekretnine su u vlasništvu Zagrebačkog holdinga kojima Grad Zagreb upravlja i to 1878 stanova u naselju Sopnica - Jelkovec, 310 stanova u stambenom naselju Podbrežje, 98 poslovnih prostora i šest poslovnih zgrada. 

Filipović: Rashodi za zakup i najam 182 milijuna kuna veći od prihoda

U ime Kluba gradskih zastupnika HDZ-a Davor Filipović je rekao da je izvješće "više-manje u redu", ali i poručio kako se, uzimajući u obzir sve stanove i poslovne prostore koje Grad ima u svom vlasništvu, nameće potreba za efikasnijim upravljanjem tom gradskom imovinom. Rekao je da se u izvješću vidi da je krajem 2018. vrijednost nefinancijske imovine bila nešto veća od 12,6 milijardi kuna. Prihod od prodaje nefinancijske imovine je na dan 30. lipnja ove godine bio nešto veći od 40 milijuna kuna ili 27,65 posto u odnosu na planirani iznos. Prihodi od prodaje građevinskih objekata ostvareni su u iznosu većem od 19 milijuna kuna, a na razini cijele godine bili su planirani u iznosu od 104 milijuna kuna.

Istaknuo je i kako je na dan 30. lipnja ove godine Grad u vlasništvu imao 5041 stan, bio je i suvlasnik 205 stanova, a u najmu je imao 1878 stanova. U imovini Grada evidentirano je i 1939 poslovnih prostora, 566 garaža, 346 zgrada te 215 poslovnih prostora. Također tri garaže i 24 zgrade koji su dijelom vlasništvo trećih osoba. Filipović je istaknuo da su rashodi za zakupnine i najamnine za više od 187,2 milijuna kuna veći od prihoda koji se odnose na zakup i iznajmljivanje imovine. 

Koenig: Bez valjane pravne osnove koristi se 866 stanova i 278 poslovnih prostora

U ime Kluba GLAS-a i HSU-a Sonja Koenig, rekla je da se u izvješću vidi da se gradskom imovinom ne upravlja dobro.Izvješće pokazuje i kako među gradskom imovinom postoji 866 stanova koji se koriste bez ikakve valjane pravne osnove, bespravno se koriste i 278 poslovna prostora, a njih 349 je potpuno prazno. "Iz izvješća je vidljiv ogroman kapital i ogroman potencijal koji je nedovoljno iskorišten, ali je barem napokon na jednom mjestu popisan", rekla je Koenig te poručila kako će očito za stavljanje u punu funkciju gradska imovina morati pričekati nekog drugog gradonačelnika ili možda gradonačelnicu. 

U ime Kluba SDP-a i Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez Saša Molan rekao je da je evidencija imovine Grada je nepotpuna i da neće podržati izvješće.Smatra da je upravljanje gradskom imovinom jedno od najproblematičnijih tema u vrijeme Bandićevog obnašanja gradonačelničke dužnosti i cijele koalicije koja ga podupire. Zatražio je da se napokon dobije strategija upravljanja imovinom da Grad zna što želi s kojom nekretninom i kako bi od ukupne imovine ostvarivao pristojne prihode za proračun te za ostvarivanje programa i projekata koji su prijeko potrebni građanima.   

Gradska zastupnica Nove ljevice Rada Borić je u ime Kluba zastupnika lijevog bloka rekla da se u izvješću govori samo o evidenciji, ali ne i o stanju gradske imovine. Poručila je kako bi voljeli znati u kakvom je stanju gradska imovina.