Dnevne novosti

DSHV: Uskraćeno pravo na zastavu tijekom praznika hrvatske zajednice u Srbiji

17.10.2019 07:10 SUBOTICA, 16. listopada 2019. (Hina) - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) priopćio je u srijedu, u povodu obilježavanja praznika „Dana rođenja bana Josipa Jelačića“, da je tek nakon ukazivanja na propust istaknuta zastava hrvatske zajednice na Gradskoj kući u Subotici, upitavši se je li propust oko isticanja hrvatske zastave u Subotici ali i u okolnim mjestima, na zgradama i prostorima lokalnih tijela vlasti, svjesni akt diskriminacije ili nemar predstavnika vlasti.
„Na praznik Hrvata u Srbiji, ni jedna zastava hrvatske zajednice nije istaknuta na zgradama tijela vlasti u Subotici“, konstatira u priopćenju DSHV, dok u gradskoj upravi neslužbeno kažu kako je u pitanju tehnički propust i da će biti ispravljen. „Danas smo svjedoci izostanka primjene prava na upotrebu nacionalnih simbola, prava koje jamči Ustav Republike Srbije i Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina“, dodaje DSHV, pojašnjavajući kako svaka nacionalna zajednica u Republici Srbiji ima pravo na upotrebu nacionalnih simbola i znamenja “ tijekom državnih praznika Republike Srbije i potvrđenih praznika nacionalne manjine na zgradama i u prostorijama lokalnih organa i organizacija s javnim ovlaštenjima na područjima na kojima je jezik nacionalne manjine u službenoj uporabi“.

Hrvatska zajednica u Republici Srbiji, prema odluci Hrvatskog nacionalnog vijeća a na temelju pozitivnih zakonskih propisa, ima četiri praznika. Jedan od njih je i Dan rođena bana Josipa Jelačića, koji se slavi 16. listopada. Tim povodom priređuje se nekoliko događaja, a najznačajniji je služenje svete mise za bana Jelačića u crkvi svetog Jurja u Petrovaradinu i svečana akademija u Novom Sadu, što ga zajednički priređuju Hrvatsko nacionalno vijeće i Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo „Jelačić“ iz Petrovaradina.Na teritoriju Grada Subotice, ističe se u priopćenju, hrvatski je jezik u službenoj uporabi. „I danas bi se trebala zastava hrvatske zajednice vijoriti na svim zgradama i u prostorijama lokalnih organa i organizacija s javnim ovlaštenjima. No, to se nije dogodilo ne samo u Subotici već i u okolnim mjestima – Tavankutu, recimo, ili Bajmaku, što držimo da je poražavajuće! Je li to svjesni akt diskriminacije i prešućivanja ili nemar predstavnika vlasti?“, konstatira DSHV.