Dnevne novosti

Sabor raspravio Prijedlog Zakona o obradi biometrijskih podataka

10.10.2019 07:30 biometrija
ZAGREB, 9. listopada 2019. (Hina) - Zastupnici Hrvatskog sabora raspravljaju o Prijedlogu Zakona o obradi biometrijskih podataka, kojim se osiguravaju uvjeti za povezivanje i obradu fizičkih obilježja osobe koja omogućuju njezinu jedinstvenu identifikaciju između informacijskih sustava Hrvatske i EU-a.

Prijedlogom Zakona osiguravaju se uvjeti za obradu biometrijskih podataka u informacijskim sustavima unutar RH, kao i u s njima povezanim informacijskim sustavima Europske unije, rekao je državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Žarko Katić. Interoperabilnost informacijskih sustava unutar RH i njihova interoperabilnost s informacijskim sustavima Europske unije osigurava se putem zajedničkog tehničkog rješenja za uspoređivanje biometrijskih uzoraka, u skladu s posebnim propisima RH, kao i s primjenjivim propisima EU. Interoperabilnost bi mogla spriječiti situacije nezakonitog uhićenja, pritvaranja i neopravdanog protjerivanja podnositelja zahtjeva za azil.

Pomoću interoperabilnosti lakše će se otkrivati prijevare povezane s identitetom. Smanjit će se potreba za razmjenom podataka i informacija s trećim zemljama o podnositeljima zahtjeva za azil (posebno sa zemljama podrijetla) radi utvrđivanja identiteta osobe i dobivanja putnih isprava, koja bi mogla dovesti predmetnu osobu u opasnost. To će dodatno doprinijeti jačanju sigurnosti u Hrvatskoj i na području Schengena jer će se osigurati rješenje za otkrivanje višestrukih identiteta u cilju točnije identifikacije osoba i suzbijanje prijevara veznih uz identitet, smatraju predlagatelji.

Miroslav Tuđman (HDZ) upozorio je na moguće negativne posljedice, budući da, kako je rekao, pravne norme kasne za tehnološkim dostignućima. Procijenio je kako će eksponencijalno rasti broj korisnika biometrijskih podataka, a time i moguće zloporabe, jer je podatke, kada se jednom pojave na internetu, gotovo nemoguće izbrisati. Predložio je da se ustroje interdisciplinarne stručne skupine koje će anticipirati tehnološke promjene i mogućim prekršajima te naglasio kako je potrebno primjerenije zaštititi dostojanstvo čovjeka.