Dnevne novosti

Za pravo građenja na pulskoj Hidrobazi nije pristigla niti jedna ponuda

03.10.2019 07:05 ZAGREB, 1. listopada 2019. (Hina) - Na javni poziv za izgradnju zone turističke namjene na području Hidrobaze u Puli do utorka u podne nije pristigla niti jedna ponuda potencijalnih ulagača, rečeno je u Ministarstvu državne imovine.
Pomoćnica ministra državne imovine Ivana Pintar, koja se nalazi u povjerenstvu za ocjenu ponuda, izvijestila je da do previđenog roka, odnosno do podneva, u Ministarstvo nije pristigla niti jedna ponuda potencijalnih investitora."Sada ćemo u suradnji s Ministarstvom turizma, Gradom Pulom i Ministarstvom kulture poduzeti daljnje radnje kako bi išla nova odluka Vlade te se raspisao novi natječaj", izjavila je Pintar za Hinu, dodavši da ne može kazati u kojem roku će to točno biti, "no uglavnom bit će brzo".

Kako se moglo čuti od prisutnih članova povjerenstva za ocjenu ponuda, jedna hrvatska i francuska kompanija su ljetos zatražile produljenje roka za predaju ponuda, dok su novo, tromjesečno produljenje, jučer tražile ta ista francuska te jedna druga hrvatska tvrtka. Prvotni rok za podnošenje ponuda bio je 30. kolovoza 2019. godine, a produžen je do danas, 1. listopada.

Pomoćnik ministra turizma Robert Pende kazao je da interes investitora postoji, no kako su možda problem uvjeti natječaja, pa ih stoga treba razmotriti. "Puno faktora utječe na konačnu odluku te je stoga doista potrebno preispitati sve elemente i vidjeti koji su razlozi odustajanja", kaže Pende te dodaje da očito još uvijek ima prostora za razgovor s investitorima, kako bi se vidjelo u kojem smjeru idu njihova razmišljanja. Kaže i da ništa nije izgubljeno, da je ovo prvi natječaj koji je ozbiljno i kvalitetno pripremljen, no kako će ga se očito trebati dorađivati, a povjerenstvo će analizirati u kojem dijelu i to u konačnici predložiti Vladi, koja bi onda trebala donijeti novu odluku na temelju koje bi Ministarstvo državne imovine raspisalo novi javni poziv.

Ministarstvo državne imovine ranije ove godine objavilo je javni poziv za podnošenje ponuda za osnivanje prava građenja na nekretninama u vlasništvu RH i Grada Pule u katastarskoj općini Štinjan–Nova, radi izgradnje zone turističke namjene na području pulske Hidrobaze, na ukupnoj površini od 281.986 četvornih metara zemljišta, s početnom cijenom naknade za osnivanje prava građenja od 2,32 milijuna kuna godišnje.

Pritom, zona ugostiteljsko-turističke namjene, gdje se predviđa izgradnja hotela, vila i/ili kampova i pratećih sadržaja, s ukupno 1.200 kreveta s četiri zvjezdice, planirana je na površini od 164.181 četvornih metara, dok je na površini od 117.805 četvornih metara planirana zona ostale rekreacije, a sve u skladu s Urbanističkim planom uređenja Štinjan.

Lokacija Hidrobaza smještena je na krajnje sjeverozapadnom dijelu grada Pule, jugoistočno od Brijunskog otočja, a u proteklih 20 godina bilo je više neuspjelih pokušaja traženja potencijalnih ulagača u to područje.