Dnevne novosti

Mrčela: Izjavama kakve bi presude trebale biti narušava se sudačka samostalnost

30.09.2019 07:30 KNJIGA I ČEKIĆ
ZADAR, 27. rujna 2019. (Hina) - Zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela upozorio je u petak na Međunarodnoj konferenciji sudaca u Zadru, na "epidemiju izjava" o nepravomoćnim presudama u kojima mediji, ali i optuženici "sugerirajući kakva bi drugostupanjska presuda trebala biti" narušavaju sudačku samostalnost.

"Svaki put na konferenciji se obrađuje tema od značaja za suce, ovog puta vezano uz provedbu sudske discipline, zakonskih alata da se ona osigura te dojmovima koji se stvaraju u javnost zbog nepoštivanja takve procedure", kazao je Mrčela.

Kao drugi veliki problem istaknuo je zatvorska prenapučenost, i neodgovarajuću situaciju u kojoj "većina istražnih zatvorskih mjesta nema uvjete za odvajanje onih koji su smanjeno ubrojivi od ostalih zatvorenika". "U tome smo ograničeni najviše zbog nedovoljnih prostornih kapaciteta", istaknuo je u uvodnom govoru zamjenik predsjednika Vrhovnog suda.

U sklopu dvodnevne  Međunarodne konferencije sudaca, koja se peti put održava na Sveučilištu u Zadru i zatvorena je za javnost, pravosudni djelatnici raspravljalo se o slobodi izražavanja, zaštiti sudaca od klevete, medijskim kampanjama, prenapučenosti zatvora… Sudionike konferencije pozdravili su prorektorica Sveučilišta u Zadru Nedjeljka Balić Nižić te zadarski župan Božidar Longin, koji je napomenuo da je u relativno mladim demokracijama, kakva je i naša, uloga sudaca iznimno važna.

"Kroz promicanje i dosljedno poštivanje ustavnosti i zakonitosti, kao vrhunskih pravnih i etičkih vrednota društva, vaš doprinos jačanju Republike Hrvatske kao pravne države je nemjerljiv. Stvarna vladavina prava, neovisnost i nepristranost ukupnog pravosudnog sustava za svaku stabilnu državu od neprocjenjivog je značaja", poručio je Longin.Skup se održava uz potporu Udruge hrvatskih sudaca Zagreb, Ministarstva pravosuđa, CEELI Instituta iz Praga, Zadarske županije i Grada Zadra.