Dnevne novosti

Marić: Set zakona iz porezne reforme uskoro u javnoj raspravi

09.09.2019 07:30 KALKULATOR
KOPRIVNICA, 6. rujna 2019. (Hina) - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u petak je najavio da će set zakona vezanih uz nastavak porezne reforme uskoro biti upućen u jednomjesečnu javnu raspravu, a tim se najnovijim izmjenama želi dati doprinos i važnom pitanju demografije s obzirom na predviđeno porezno rasterećenje mladih do 30 godina starosti.

Od početka rujna na snazi su izmjene Pravilnika o porezu na dohodak, a ideja je da se u idućih nekoliko dana završit ćemo set poreznih zakona, koje će nakon toga u javno savjetovanje, oko mjesec dana, potom na Vladu i u dva saborska čitanja, najavio je Marić na konferenciji "Hrvatska kakvu trebamo: Porezna reforma iz perspektive gospodarstva - godinu dana poslije", u organizaciji Večernjeg lista i Podravke. 

Marić je podsjetio da se najnovijim izmjenama u sustavu poreza na dohodak predviđa rasterećenje primanja mladih - onima do 25 godina obveza poreza na dohodak smanjila bi se za sto posto, a za one od 26 do 30 godina za 50 posto. Uz to se, primjerice izmjenama poreza na dobit diže prag za stopu od 12 posto, s dosadašnja tri milijuna kuna na 7,5 milijuna kuna. Tom mjerom ćemo se popeti na 92 posto poduzetnika koji će taj porez plaćati po stopi od 12 posto, procjenjuje ministar.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat je upozorio na demografske probleme, ali i problem nedostatka kvalificirane radne snage. "Mjerama želimo postići demografsku revitalizaciju Hrvatske kako bismo imali dovoljan broj radnika i kvalitetnu radnu snagu, porezni sustav koji će biti afirmativan i imati karakter investicijskog okruženja", naglasio je Horvat, dodajući kako se želi unaprijediti strukovno obrazovanje te stipendiranjem zainteresirati i roditelje i djecu za to obrazovanje. Ističe i kako su pozitivni trendovi već primijećeni. "U posljednjih sedam godina po prvi put put imamo situaciju da je 780 djece više upisano u strukovne škole nego prije", rekao je Horvat te najavio kako će se novim mjerama poticati zapošljavanje učenika iz srednjih strukovnih škola. 

Na skupu, koji je održan u prostorima koprivničke Podravke, okupio se i velik broj poduzetnika, a predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar podsjetio je da su sličan skup imali i prošle godine kada su s ministrom financija također raspravljali o poreznim rasterećenjima. Zahvaljujući poreznoj reformi danas rastu prihodi, raste standard radnika, raste izvoz Podravke, rekao je Pucar, ustvrdivši i kako je ta kompanija prošle godine zbog reformskih procesa za čak 35 milijuna kuna standard svojih radnika.

I član Uprave za financije Podravke Davor Doko ističe da je porezna reforma polučila dobre efekte. Kao probleme danas je izdvojio negativne migracijske trendove koje je, dodaje, moguće zaustaviti dodatnim povećanjem plaća, odnosno poreznim rasterećenjima.

U okviru konferencije održan je i okrugli stol na kojemu je predsjednik Uprave Atlantic grupe Emil Tedeschi uz ostalo istaknuo kako je nedopustivo da postoje dvije Hrvatske - jedna koja plaća svoje obveze, a druga koja posluje u sivoj i crnoj zoni, pri čemu je takvih sve više. Čelnik Atlantica je pozvao i na jednak tretman poreznih inspektora i prema malim i velikim poslodavcima.

Ministar financija odgovara da inspekcije ne rade razlike između velikih i malih. Inspektori provjeravaju poslovanje privrednih subjekata ne da bi kažnjavali nego da bi zaštitili one koji ispunjavaju svoje obaveze, istaknuo je Marić. Marko Remenar iz Adris grupe je pohvalio poreznu reformu, ali je zabrinut njenim daljnjim tijekom. "Plašim se da će izborna godina koja je pred nama usporiti pozitivne procese", upozorava Remenar.