Dnevne novosti

Jandroković: odnosi Hrvatske i Kine kontinuirano se razvijaju, dosegli zavidnu razinu

03.09.2019 07:20 ZAGREB, 2. rujna 2019. (Hina) - Odnosi Hrvatske i Kine kontinuirano se razvijaju posljednjih 27 godina, počivajući uvijek na međusobnom povjerenju i uvažavanju, da bi nakon posjete hrvatskog premijera drugoj najvećoj ekonomiji svijeta krajem 2018. i kineskog premijera Hrvatskoj 2019. ti odnosi dosegli najvišu razinu, izjavio je u ponedjeljak predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.
"Odnosi Hrvatske i Kine se kontinuirano razvijaju od 1992., tj. uspostave diplomatskih odnosa, počivajući uvijek na međusobnom povjerenju i uvažavanju. Posjetom premijera Li Keqianga Hrvatskoj u travnju ove godine naše prijateljstvo i visoki stupanj međusobnog povjerenja dodatno su potvrđeni i učvršćeni. Njegov posjet dao je novi zamah jačanju našeg političkog dijaloga i, kako je rekao, povijesno su na najvišoj razini i ulaze u dijamantno razdoblje", rekao je Jandroković u pozdravnom govoru povodu preuzimanja dužnosti nove kineske veleposlanice Xu Erwen i izložbe o reformi i otvaranju Kine u posljednjih 40 godina.

Premijer Andrej Plenković boravio je u Kini u studenome 2018., a kineski premijer Li Keqiang posjetio je Hrvatsku u travnju ove godine. Osim Zagreba i susreta s državnim vrhom, posjetio je i Dubrovnik gdje se održavao summit Kina +16, format koji okuplja zemlje srednje i istočne Europe koje Kina želi snažnije uključiti u svoj megaprojekt "Jedan pojas, jedan put".

Bio je to prvi posjet nekog kineskog premijera Hrvatskoj i šesti susret Lia s predsjednikom hrvatske vlade u posljednje dvije i pol godine. Jandroković je podsjetio da su Hrvatska i Kina u Dubrovniku potpisale čak 11 sporazuma o suradnji, a osim turizma dvije strane posebice žele ojačati suradnju u poljoprivrednom sektoru, zdravstvu i kulturi. 

"Danas je simbol te suradnje Pelješki most. On će ostati trajni spomenik naših prijateljskih odnosa", poručio je Jandroković.Kina je posljednjih godina počela više ulagati u srednju i jugoistočnu Europu. Inicijativu 17+1, nakon pridruživanja i Grčke, smatra integralnim dijelom svog megaprojekta "Jedan pojas, jedan put", suvremenog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u svijetu.

Jandroković je u govoru izrazio zadovoljstvo što  bilateralni odnosi rastu iz godine u godinu, što sve više kineskih turista upoznaje Hrvatsku te sve veći broj kineskih tvrtki dolazi na hrvatsko tržište, ali i da hrvatske kompanije nastoje prodrijeti u Kinu. Također je dodao da je suradnja s Hrvatskom spona između Kine i europskog kontinenta. Osvrnuvši se na izložbu predstavljenu u hotelu Westin, Jandroković je ukazao na "streloviti napredak" Kine od kada je prije 40 godine prigrlila reformu i politiku otvaranja zemlje."U samo 40 godina Kina se iz poljoprivredne zemlje transformirala u drugo najveće gospodarstvo svijeta. To je zemlja inovacija, znanosti, tehnologije, umjetne inteligencije i svemirskog programa", istaknuo je Jandroković i ponovio da su Hrvatska i Kina "prijatelji i partneri".

Veleposlanica Xu, deveta po redu diplomatska predstavnica Kine u Hrvatskoj, također je istaknula da su dvije zemlje posljednjih nekoliko godina ostvarile veliki napredak u bilateralnim odnosima zahvaljujući prvenstveno posjetama najviših državnih dužnosnika."Ti su događaji uistinu naše odnose podigli na novu, višu razinu, Imamo odlične bilateralne odnose ", kazala je Xu i podsjetila da suradnja u  gospodarstvu vrlo brzo raste."Trgovinska razmjena je prošle godine porasla za 16,2 posto", kazala je veleposlanica", ocijenivši da odluka hrvatske vlade da izgradnju Pelješkog mosta povjeri kineskoj kompaniji predstavlja "povijesni pomak u odnosima Hrvatske i Kine". Također je istaknula i važnost trilateralne suradnje između Kine, Hrvatske i europskih zemalja.Daljnji razvoj odnosa vidi u suradnji na području infrastrukture, digitalne ekonomije, zdravstva, e-trgovine, čiste energije i obrazovanja.