Dnevne novosti

ThyssenKrupp žali se na veto Europske komisije na povezivanje s Tata Steelom

23.08.2019 07:05 BERLIN, 22. kolovoza 2019. (Hina/AFP), Njemački industrijski div ThyssenKrupp u četvrtak je priopćio da je europskom sudu podnio žalbu na odluku Europske komisije kojom se blokira njegovo povezivanje s indijskom grupom Tata Steel.„Žalimo zbog odluke Europske komisije i smatramo je pretjeranom i pogrešnom. 
Zato smo odlučili podnijeti žalbu”, rekao je član upravnog odbora ThyssenKruppa Donatus Kaufmann. Komisija je blokirala spajanje u lipnju uz obrazloženje da bi „ograničilo konkurenciju i povećalo cijene različitih vrsta čelika”.

Zaključili su također da predložena rješenja ne bi adekvatno ublažila utvrđene probleme. U žalbi Općem sudu EU-a njemačka kompanija tvrdi da se Komisija pozvala na „restriktivnu definiciju tržišta koja neutemeljeno proširuje područje primjene postojećih propisa o zaštiti tržišnog natjecanja”.

Bruxellesu spočitavaju i da nije adekvatno razmotrio "strukturalnu važnost uvoza u Europu”. „Prekomjerni kapaciteti i veliki pritisak uvoza iz Azije stvaraju okruženje u kojem planirano zajedničko ulaganje s Tata Steelom ne bi ograničilo tržišno natjecanje", tumači čelnik njemačke tvrtke.

Europska industrija čelika pogođena je nizom problema, uključujući prekomjerne proizvodne kapacitete, jeftini azijski uvoz i američke carine. U ThyssenKruppu očekuju da će ovu godinu zaključiti s gubitkom.