Dnevne novosti

Republičkom sindikatu radnika Hrvatske zabranjeno raspolagati imovinom zbog sumnje u krađu

30.07.2019 07:10 ZAGREB, 29. srpnja 2019. (Hina) - Trgovački sud u Bjelovaru zabranio je zastupnicima Republičkog sindikata radnika Hrvatske (RSRH) raspolaganje imovinom tog sindikata pred stečajem zbog sumnje da je lani ukraden novac s računa otvorenih u jednoj komercijalnoj banci i to prije ovogodišnje blokade računa i utvrđivanja duga od čak 5,7 milijuna kuna.
Sud je kao opravdanu uvažio sumnju stečajne upraviteljice o spornim prijenosima novca s računa RSRH koji su nakon toga bili zatvoreni, kao i izdavanje zadužnica koji su išle na teret tog dužnika. Do donošenja odluke o otvaranju stečaja sud je stoga zabranio raspolaganje imovinom, odnosno moguća je samo uz prethodnu suglasnost suda ili privremene stečajne upraviteljice.

Najnovija odluka uslijedila je nakon što je sredinom mjeseca pokrenut postupak za utvrđivanje uvjeta za otvaranje stečaja nad RSRH na temelju prijedloga Fine koja je utvrdila da je taj sindikat krajem siječnja imao nepodmirene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana i u iznosu većem od 5,7 milijuna kuna.

U međuvremenu, kako se ističe u rješenju privremene stečajne upraviteljice Paule Čandrlić Mesarić, iznos nepodmirenih obaveza utvrđen u siječnju je smanjen značajnim priljevom na temelju sindikalnih članarina i trenutačno iznosi 1,67 milijuna kuna.

Do rasprave o otvaranju stečaja, zakazane za 18. rujna, privremena stečajna upraviteljica treba utvrditi ima li uopće taj dužnik imovinu kojom bi se mogli pokriti troškovi vođenja stečajnog postupka te je ovlaštena ući u poslovne prostore sindikata.

RSRH ima sjedište u zagrebačkoj Mislavovoj ulici, a na službenim web stranicama ističe se da je predsjednica Izvršnog odbora Marija Jukić, a potpredsjednik Domagoj Mendeš.

U posljednjem očitovanju objavljenom na njihovoj internetskoj stranici još u siječnju 2018. RSRH upozorava članove na "destrukcije" koje provode bivši čelnici tog sindikata Željko Vidaković i Ivan Majdak i koji izravno utječu na prava članova RSRH zaposlenih, između ostaloga, u Hrvatskoj pošti, Hrvatskom telekomu, AKD zaštiti, Securitasu i Hrvatskoj lutriji.

Bivši predsjednik Sindikata Jadranko Vehar u veljači je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu zbog izvlačenja više od 187 tisuća kuna iz RSRH na ime isplata solidarne nepovratne pomoći i pozajmica te utaje 532 tisuće kune poreza.

Vehar je osuđen zbog optužbi da je od 2007. do 2009. zadržao 187 tisuća kuna, a kao pokriće navodio da daje isplate radi pomoći zaposlenicima sindikata, kao i pozajmicu jednoj tvrtki. No, svih dvadesetak osoba koje su bile navedene kao primatelji isplata na sudu su rekle da nikakvu pomoć nisu tražile ni primale.

Veharu i drugookrivljenom, bivšem blagajniku RSRH Siniši Mesariću izrečena je jednogodišnja zatvorska kazna s trogodišnjim rokom kušnje, odnosno osmomjesečna s dvogodišnjim rokom kušnje.