Dnevne novosti

Zagreb: Skupština poduprla dogradnju centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda

12.07.2019 07:20 ZAGREB, 11. srpnja 2019. (Hina) - Zagrebačka skupština u četvrtak je većinom glasova poduprla sporazum vezan za dogradnju centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, čija je vrijednost procjenjena na 53,7 milijuna eura, a oporba je napustila sjednicu jer smatra da je riječ o štetnoj odluci za Zagreb.   
Sporazum o razumijevanju u vezi s pripremom projekta dogradnje centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba (CUPOVZ) na treći stupanj poduprlo je 25 gradskih zastupnika, a 13 ih je bilo protiv. 

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić je rekla da će se uređaj za pročišćavanje nadograditi na treći stupanj u suradnji s koncesionarom – Zagrebačkim otpadnim vodama (ZOV). 

Podsjetivši kako su dosad izgrađeni prvi i drugi stupanj, istaknula je da se na tom pročistaču na mjesec pročisti više od 12 milijuna kubika otpadne vode. Podsjetivši kako se time ispunjavaju direktive EU, na što se naša zemlja obvezala, Jozić je rekla da bi taj sporazum poslužio Gradu Zagrebu da od banaka zatraži službene ponude za dobivanje kredita.

Objasnila je kako banke nude kredite uz kamatu oko 1,5 posto, što je ocijenila prihvatljivim. Također je rekla da bi dodatak o koncesiji trajao do 2028. godine, kada ona istječe i više se ne bi produživala. Jozić je rekla i da se vrijednost investicije procjenjuje na 53,7 milijuna eura, tako da bi se 40 posto glavnice kredita otplatilo u devet godina, a ostalih 60 posto u idućih deset godina.

"Mi jednu tako veliku investiciju zapravo vraćamo 19 godina - preko koncesionara devet godina, a u vlastitom aranžmanu – čisti kredit bez ikakvih koncesijskih naknada, u sljedećih deset godina", rekla je.Navodeći kako je 2,2 milijarde kuna ukupna dobit koju je koncesionar ostvario na račun Zagrepčana, Zvane Brumnić (SDP) je rekao da je u Hrvatskome saboru prije nekoliko dana donesen set vodnih zakona po kojima je propisano da dobit koncesionara u takvim poslovima ne može biti veća od 15 posto.

Smatra kako taj sporazum nije u skladu sa zakonom, koji propisuje da se dodatak ugovora o koncesiji može raditi onda kad je razlika u cijeni do deset posto, a sporazumom će ta razlika biti oko 30 posto ugovora o koncesiji. Također, rekao je, novi zakon ne predviđa da to može raditi koncesionar.

Ističući kako SDP neće poduprijeti taj sporazum, Brumnić je rekao kako je jedno od rješenja da Grad Zagreb cijeli projekt otkupi od koncesionara i provede treći dio. I Vladimir Ferdelji (nezavisni zastupnik) je rekao da bi potpisati takav sporazumom značilo staviti se u podređeni položaj i preuzeti obvezu da se izgradi treća faza.Upozorivši kako sadašnji koncesionar na godinu već ostvaruje oko 180 milijuna kuna dobiti, Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) je rekao da će svi koji glasuju za taj sporazum biti krivi što će se građanima povećati cijena vode i što će izgubiti novac iz proračuna.

"Za pročistač ide 218 milijuna kuna, a osam milijuna kuna za nove vrtiće. To je stanje proračuna Grada Zagreba za ovu godinu", rekao je Tomašević i pozvao zastupnike HDZ-a, bez kojih se ne može donijeti ta odluka, da ne glasuju za taj sporazum. Nakon prihvaćanja tog sporazuma oporbeni klubovi su napustili sjednicu.

Zvane Brumnić (SDP) je nakon stanke izvijestio da klub SDP-a i ostali oporbeni klubovi napuštaju sjednicu jer "nakon izglasavanja takve točke i takve štete za Grad Zagreb" nikakva rasprava u Skupštini nema smisla.