Dnevne novosti

Za promidžbu održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve 14,3 milijuna kuna

11.07.2019 07:25 DUBROVNIK, 10. srpnja 2019. (Hina) - U sklopu 14,3 milijuna kuna vrijednog projekta "Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve" Dubrovačko-neretvanska županija razvija devet infrastrukturnih zahvata i dvije aktivnosti u upravljanju i praćenju posjetiteljima, kako bi se na koncu dolina Neretve društveno i gospodarski održivo razvijala.
Projekt obuhvaća rekonstrukciju škole u Baćini s posjetiteljskim centrom "Vrata Neretve" i planinarskim domom, uređenje izložbenog prostora Prirodoslovnog muzeja u Metkoviću, izgradnju edu-eko kompleksa s prvim vjetro-orguljama u svijetu na brdu Trovro u Rogotinu, uređenje promatračnice za živi svijet i 10 kilometara pješačkih staza na Baćinskim jezerima.

Također obuhvaća i revitalizaciju pet kilometara staza i šetnica na području Predolac-Šibenica, uređenje edu-eko vrta u sklopu Osnovne škole fra Ante Gnječa u Staševici, uređenje eko dječjeg igrališta u Otrić Seocima i postavljanje sustava za zaštitu od požara na području Predolac-Šibenica i brdu Babina Gomila.

Povodom početka radova na infrastrukturnim zahvatima voditelj projekta v.d. županijski pročelnik za zaštitu okoliša i komunalne poslove Miho Baće izjavio je u srijedu kako se projektom, uz održiv razvoj, želi oživjeti, urediti i stvoriti novi sadržaj za posjetitelje.

"Želimo obrazovati ciljne skupine te podići svijest o važnosti očuvanja i upravljanja zaštićenim dijelovima prirode unutar ekološke mreže 'Natura 2000' na području doline Neretve", rekao je Baće. Naglasio je kako sve lokacije imaju edukativno-informativnu funkciju.

"Želimo stvoriti edukativno-ekološki kompleks sadržaja i objekata, kako bismo istaknuli posebnost i važnost ovog područja na međunarodnoj razini. Uz upravljanje prirodnom baštinom i održivim gospodarenjem okolišem, projekt će imati pozitivan utjecaj na turističku ponudu i gospodarstvo regije", rekao je Baće.

Ugovor o financiranju 14,3 milijuna kuna vrijednog projekta potpisan je u srpnju 2018. godine. Pritom su prihvatljivi troškovi su 14 milijuna kuna, od čega je 10,5 milijuna kuna iznosi potpora iz Operativnog programa Konkurentnost i Kohezija Europskih strukturnih investicijskih fondova.

Nositelj projekta je Dubrovačko-neretvanska županija, a partneri su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, Grad Metković, Grad Ploče i Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA.

U sklopu projekta predviđeno je i održavanje 21 edukativne radionice na temu očuvanja prirodnih vrijednosti usmjerenih k lokalnom stanovništvu, stranim i domaćim posjetiteljima, osobama s invaliditetom te djecu osnovnoškolske dobi. Kraj projekta predviđen je za studeni 2020. godine.