Dnevne novosti

Potpisani ugovori o sufinanciranju sanacije klizišta vrijedni gotovo 55 milijuna kuna

03.07.2019 07:10 ZAGREB, 2. srpnja 2019. (Hina), U Hrvatskim vodama potpisani su u utorak ugovori o sufinanciranju projektne dokumentacije i radova na sanaciji klizišta, koji obuhvaćaju 112 klizišta ukupne vrijednosti 54,9 milijuna kuna, od čega 32,5 milijuna kuna sufinanciraju Hrvatske vode.
 Ugovore su potpisali generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, te varaždinski župan Radimir Čačić, sisačko-moslovački Ivo Žinić, međimurski Matija Posavec, krapinsko-zagorski Željko Kolar te gradonačelnici 12 gradova i načelnici 31 općine na čijem području se nalaze klizišta koja je potrebno sanirati. Potpisivanju će nazočili i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar te ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.  

Istaknuto je da je Vlada prepoznala problem klizišta i reagirala konkretnim mjerama. Izmjenama Zakona o financiranju vodnoga gospodarstva stvoreni su preduvjeti za trajno osiguravanje sredstava za sanaciju šteta od klizišta.

Zakonom je propisano da se prihod od vodnog doprinosa koristi za sufinanciranje troškova sanacije klizišta i odrona nastalih djelovanjem erozija i bujica kojima je ugrožena javna infrastruktura. Hrvatske vode će, prema Planu upravljanja vodama, u ovoj godini za sanaciju klizišta izdvojiti 50 milijuna kuna.

Ćorić: Sve intenzivnije klimatske promjene sa sve snažnijim učincima na okoliš 

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić je nakon potpisivanja sporazuma izjavio novinarima kako smo svjedoci sve intenzivnijih klimatskih promjena koje imaju imaju sve snažnije učinke na okoliš, svjetsko gospodarstvo i pojedine zemlje. 

Neke procjene govore da je godišnja šteta od klizišta u svijetu oko 10 milijardi američkih dolara te da stradava oko 10.000 ljudi, upozorio je Ćorić. Hrvatska srećom nije u toj situaciji i u skupini najugroženijih zemalja, istaknuo je ministar i podsjetio da se lani u Hrvatskoj Kostajnici pokazalo kako to može izgledati. 

"Imajući na umu nastalu štetu, na razini Upravnog vijeća Hrvatskih voda smo promišljali kako i na koji način doskočiti tom problemu i program sanacije klizišta u vrijednosti od 50 milijuna kuna rezultat je tih naših odluka", istaknuo je Ćorić i dodao da od 55 milijuna kuna oko 20 milijuna ide prema županijskim cestama, a oko 30 milijuna jedinicama lokalne samouprave i nerazvrstanim cestama. 

Štromar: Pronađen je model koji omogućuje kvalitetniju sanaciju klizišta 

Štromar je rekao kako se već 15-ak godina problem sanacije klizišta pokušava riješiti na kvalitetniji način, a sada je, tvrdi, ponađen model koji to omogućuje. Na godišnjoj razini to je oko 50 milijuna kuna i nastavit će se i u idućim godinama. 

Upozorio je kako su klizištima najugroženije tri sjeverozapadne županije na kojih otpada gotovo 70 posto klizišta zbog konfiguracije tla, iako je taj problem prisutan i u drugim krajevima. Najveće klizište bilo je prošle godine u Hrvatskoj Kostajnici u kojemu su ljudi izgubili kuće, a u roku do godina dana im je riješen smještaj. Politika može dati dobar osjećaj kada se učini nešto dobro, rekao je Štromar.   

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je da su jedinice lokalne samouprave pokazale veliku zainteresiranost za sufinanciranje sanacije klizišta, te da su ukupni pristigli zahtjevi za sanaciju 137 klizišta, a radovi su vrijedni 75 milijuna kuna. Najavio je da će i dalje zaprimati zahtjeve za sanaciju klizišta kojima voda jedan od izravnih uzroka.