Dnevne novosti

Hrvatski sabor u petak o dva zakonska prijedloga pa glasovanje

28.06.2019 07:35 ZAGREB, 27. lipnja 2019. (Hina), Hrvatski sabor u petak će raspravljati o dva zakonska prijedloga, jednom Vladinom i jednom oporbe, nakon čega slijedi glasovanje o dosad raspravljenim točkama.
Prijedlogom Zakona o privremenoj mjeri u području obveznog zdravstvenog osiguranja koji je predložila Vlada osigurava se za državljane Velike Britanije i Sjeverne Irske koji privremeno ili stalno borave ili prebivaju u Republici Hrvatskoj zadržavanje prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja nakon Brexita.

Izmjenama Ovršnog zakona klubovi zastupnika Živoga zida i SNAGA-e, Mosta nezavisnih lista i HSS-a žele, među ostalim, smanjiti prekomjerne troškove ovršnog postupka koji opterećuju ovršenika.

Predlažu povećanje minimuma duga glavnice za ovrhu na nekretnine s 20 na 50 tisuća kuna, zabranu ovrhe nekretnine zbog dugovanja po kreditu s promjenjivom kamatnom stopom, ako nisu ugovoreni parametri za promjenu kamatne stope, zabranu ovrhe jedine nekretnine koja nije pod teretom založnog prava te ograničenje ovrhe cijelog primanja, bez obzira na potpisane izjave o zapljenama primanja prije 17. lipnja 2008. godine.Glasovanje je predviđeno u 10,30 sati.