Dnevne novosti

U Sabor upućen konačni prijedlog izmjena Zakona o policijskim poslovima

28.06.2019 07:40 ZAGREB, 27. lipnja 2019. (Hina), Vlada je sa sjednice u četvrtak u saborsku proceduru uputila konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o policijskim poslovima i ovlastima kojima se normira najniže osobno zvanje policijskih službenika koji mogu provoditi dokazne radnje, ispitivanje okrivljenika i svjedoka.

Prema izmjenama, istražitelj ubuduće može biti policijski službenik s najmanje osobnim policijskim zvanjem policijski narednik.

Time se, istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, povećava broj istražitelja te efikasnost i kvaliteta kriminalističkog istraživanja.

Izmjene zakona, naveo je ministar, propisuju i da se podaci osobama protiv kojih je policija podnijela prijavu čuvaju četiri godine nakon čega se automatski brišu, dok se podaci o pravomoćno presuđenim osobama čuvaju deset godina.

Propisuje se i da se provjera identiteta osoba obavlja uvidom u informacijski sustav MUP-a, čime je prvi put stvorena pravna podloga i napravljen tehnički iskorak za korištenje tog sustava, istaknuo je Božinović.

Propisuje se i da se provjera identiteta, zatražena od tijela državne uprave te pravne ili fizičke osobe, prvenstveno izvrši uvidom u informacijski sustav, a u osobnu iskaznicu ili drugu javnu ispravu s fotografijom samo ako je to naložilo tijelo nadležno za vođenje postupka, naveo je Božinović.

Propisuju se i mogućnosti i uvjeti pod kojima policija kao sredstvo prisile za zaustavljanje vozila može koristiti službena i druga vozila, s obzirom na to da u praksi postoji potreba da se u skladu sa sigurnosnom procjenom koriste vozila za osiguravanje javnih okupljanja, naveo je ministar.

Omogućava se i uporaba sredstava prisile i drugih sredstava za ometanja kretanja prema letjelici (dronovi) ili drugom pokretnom uređaju na daljinsko upravljanje, ako na drugi način nije moguće spriječiti kazneno djelo, prekršaj ili otkloniti opasnost, dodao je ministar.

U Sabor je upućen i konačni prijedlog izmjena Zakona o obrani kojim se uređuje normativni okvir i pravila djelovanja u kibernetičkom prostoru za potrebe MORH-a i Hrvatske vojske odnosno osnivanje međunarodnih zapovjedništava i vojnih tijela radi razvoja obrambenih sposobnosti u okviru NATO-a i EU vezanih uz kibernetičku obranu.