Dnevne novosti

Državni ured za šport: Bez naše suglasnosti i zamjenske lokacije nema prenamjene hipodroma

24.06.2019 07:20 ZAGREB, 22. lipnja 2019. (Hina), Središnji državni ured za šport u subotu je poručio da prenamjena Zagrebačkog hipodroma neće biti moguća bez njihove suglasnosti i osiguranja zamjenske lokacije za hipodrom, te ističu da još nisu ni zaprimili zahtjev od Grada Zagreba za izdavanje suglasnosti za prenamjenu tog prostora na kojemu zagrebački gradonačelnik Milan Bandić planira graditi "zagrebački Manhattan".
Izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP) Zagreba, kojima bi se trebala omogućiti stambeno- poslovna gradnja na području hipodroma, trebale bi biti na dnevnom redu zagrebačke Gradske skupštine 10. srpnja.

Pozivajući se na Zakon o sportu, državni ured navodi da se bez njihove suglasnosti ne može ukloniti ili prenamijeniti javnu sportsku građevinu, a potrebno je i prethodnog mišljenja sportske zajednice na čijem se području nalazi sportska građevina.

Zakon također propisuje da se suglasnost ne može izdati ako jedinica lokalne samouprave ne planira zamjensku površinu, odnosno ako investitori ne osiguraju uvjete izgradnje odgovarajuće zamjenske građevine.

Iz Središnjeg ureda za šport napominju da od Grada Zagreba još nisu zaprimili zahtjev da izdaju suglasnost vezano uz prenamjenu Zagrebačkog hipodroma. "Ako je planirana prenamjena spomenute športske građevine za namjene koje nisu sportske djelatnosti, očekujemo da će Grad Zagreb poštovati obvezu iz članka 68. Zakona o sportu te na temelju prethodnog mišljenja Sportskog saveza Grada Zagreba dostaviti zahtjev za suglasnost za prenamjenu", navodi se u očitovanju Središnjeg državnog ureda za šport koje je zatražila građanska inicijativa "Ne damo hipodrom".

Grad Zagreb je 28. svibnja poslao obavijest svim konjičkim klubovima i vlasnicima konja da najkasnije do 1. prosinca moraju preseliti konje s Hipodroma. Gradonačelnik je najavio da će tvrtka Eagle Hills, iza koje stoji grupacija investitora iz Abu Dhabija, graditi više od milijardu eura vrijedan projekt “zagrebački Manhattan”, golemi stambeno- poslovni kompleks na 1,1 milijun kvadrata na prostoru od rijeke Save na sjeveru, preko Dubrovačke avenije na jugu, Jadranskog mosta na zapadu te zgrade Ine i Mosta slobode na istoku.

Arhitekti i urbanisti zatražili su u otvorenom pismu sudjelovanje struke i javnosti pri izmjeni zagrebačkog Generalngo urbanističkog plana navodeći da nacrt izmjena GUP-a za "Zagrebački Manhattan" nije javno raspravljen te da je njegovo donošenje proceduralno neprihvatljivo.