Dnevne novosti

Sabor u petak o ugovoru s Japanom, kreditima HBOR-a

14.06.2019 07:30 ZAGREB, 13. lipnja 2019. (Hina), Ukupna robna razmjena između Japana i Hrvatske iznosi 109 milijuna dolara, od čega 64 milijuna otpada na izvoz, a 45 na uvoz dobara, pa će saborski zastupnici u petak raspravljati o prijedlogu koji bi trebao povećati razmjenu, odnosno potvrditi Ugovor između dviju zemalja o uklanjanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak te sprječavanju porezne utaje i izbjegavanja plaćanja poreza. 
Ugovor, koji će donijeti brojne olakšice pri oporezivanju svih vrsta prihoda, te poboljšati uvjete za povećanje međusobne razmjene dobara i usluga, potpisan je u listopadu prošle godine u Zagrebu. Sabor će raspraviti i prijedlog Mostove Ivane Ninčević-Lesandrić da se izmjeni Zakon o HBOR-u, odnosno propiše da Hrvatska banka za obnovu i razvoj javno objavljuje kome daje kredite i pod kojim uvjetima.

Ona smatra da bi se tako otklonile sve sumnje o pogodovanju, a svaki građanin bi znao kome je i pod kakvim uvjetima Banka dala novac. Vlada je tom prijedlogu dala negativno mišljenje, držeći kako je dovoljno da su informacije dostupne na zahtjev pojedinog korisnika i uz suglasnost nadzornog odbora.

Glasovanjem o raspravljenim zakonima, Sabor će u petak zaključiti ovotjedni rad, a sjednicu nastavlja već u ponedjeljak.