Dnevne novosti

ESLJP: Vrhovni sud nije povrijedio pravo na pristup sudu odbačajem revizije zbog vrijednosti spora

11.06.2019 07:30 ZAGREB, 10. lipnja 2019. (Hina), Europski sud za ljudska prava (ESLJP) donio je prošlog tjedna odluku u predmetu Kuzmanović protiv Hrvatske kojom je utvrdio da je podnositeljičin zahtjev koji se odnosi na navodnu povredu prava na pristup Vrhovnom sudu nedopušten, jer je očigledno neosnovan, izvijestio je u ponedjeljak Ured hrvatske zastupnice pred sudom u Strasbourgu.
Podnositeljica je podnijela reviziju protiv presude kojom su prihvaćeni tužbeni zahtjevi njenog bivšeg supruga za utvrđenjem suvlasništva nad stanom koji predstavlja bračnu stečevinu te radi upisa suvlasništva u zemljišne knjige i izdavanja tabularne isprave.

Vrhovni sud je 31. svibnja 2010. odbacio reviziju kao nedopuštenu jer je utvrdio da je tužitelj istaknuo dva zahtjeva (utvrđenje prava suvlasništva i izdavanje tabularne isprave) pa je vrijednost predmeta spora od 101.000 kuna koju je naznačio tužitelj trebalo podijeliti s dva te stoga tako dobiveni iznos svakog pojedinog zahtjeva od 50.500 kuna, nije dosezao minimalni prag od 100.000 kuna za podnošenje revizije.

Pozivajući se na članak 6. stavak 1. Konvencije, podnositeljica je prigovorila da joj je uskraćeno pravo na pristup Vrhovnom sudu. Europski sud je utvrdio da je Vrhovni sud od veljače 2010. počeo mijenjati svoju praksu i razmatrati zahtjeve na utvrđenje prava vlasništva i na izdavanje tabularne isprave kao odvojene zahtjeve.

Navedeno tumačenje ostalo je u praksi i nakon svibnja 2010.Prema tome, odbačaj revizije kao nedopuštene u ovome predmetu ne predstavlja različito tumačenje koje može stvoriti pravnu nesigurnost, već promjenu sudske prakse, što u pravnim sustavima poput Hrvatske koji nemaju sustav presedana, ne predstavlja arbitrarnost, izvijestio je Ured.

Dodaju i da je Europski sud u svjetlu navedenih utvrđenja zaključio da je prigovor radi povrede prava vlasništva nedopušten zbog neiscrpljenja dostupnog domaćeg pravnog sredstva pa je i taj dio zahtjeva odbacio temeljem članka 35. stavka 1. Konvencije.