Dnevne novosti

Plenković upoznao crnogorskog ministra s prioritetima hrvatskog predsjedanja EU-om

10.06.2019 07:25 ZAGREB, 7. lipnja 2019. (Hina), Premijer Andrej Plenković primio je u petak ministra vanjskih poslova Crne Gore Srđana Darmanovića i upoznao ga s prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, među kojima će biti i pitanje europske integracije zemalja na jugoistoku Europe, priopćeno je iz vlade. 
Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović u službenom je posjetu Hrvatskoj tijekom kojeg se susreo s premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović. Plenković je upoznao Darmanovića s prioritetima Hrvatske tijekom predsjedanja Vijećem EU-a i najavio održavanje sastanka na vrhu zemalja jugoistoka Europe i EU-a u svibnju 2020. u Zagrebu.

Osvrnuli su se na gospodarske i političke odnose Hrvatske i Crne Gore, kao i na rješavanje preostalih otvorenih pitanja između dvije zemlje, priopćeno je iz vlade. Predsjednica i Darmanović su bilateralne odnose Hrvatske i Crne Gore ocijenili dobrima, ali su se složili kako je potrebno intenzivirati dijalog između dviju država s ciljem rješavanja otvorenih bilateralnih pitanja, poput nominacije Bokeljske mornarice na listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a i pitanja školskog broda Jadran.

Predsjednica je istaknula kako je vrijeme da se aktivnije pristupi rješavanju ovih pitanja u duhu međusobnog uvažavanja, dobrosusjedskih odnosa te na temelju međunarodnog prava, navodi se u priopćenju iz ureda predsjednice. 

Grabar-Kitarović je čestitala Crnoj Gori na proslavi druge obljetnice članstva u NATO-u, kojoj je Hrvatska davala snažnu potporu smatrajući kako je članstvo Crne Gore putokaz ostalim državama u susjedstvu te kako doprinosi stabilnosti cjelokupnog prostora Jugoistočne Europe.

Crnogorski ministar vanjskih poslova je za vrijeme susreta s premijerom izrazio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom Hrvatske i Crne Gore unutar NATO-a i naglasio važnost daljnjeg stabiliziranja i integracije zemalja jugoistoka Europe prema članstvu u EU. 

Razgovarajući o pristupnom procesu Crne Gore EU-u, Grabar Kitarović je istaknula kako će tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020. proširenje biti jedan od prioriteta, a Hrvatska je spremna nastaviti pružati pomoć Crnoj Gori kroz prenošenje stečenih znanja i iskustava iz pristupnog procesa, dodaje se u priopćenju iz ureda predsjednice.