Dnevne novosti

Novi zakon predviđa osnivanje Povjerenstva za pomilovanja pri Ministarstvu pravosuđa

07.06.2019 07:35 ZAGREB, 6. lipnja 2019. (Hina), Novim zakonom o pomilovanju, koji je Vlada sa sjednice u četvrtak uputila u saborsku proceduru, predlaže se pri Ministarstvu pravosuđa osnivanje Povjerenstva za pomilovanja sa sedam članova na vrijeme od četiri godine, koje donosi obrazloženo mišljenje i prijedlog o molbi za pomilovanje koji se dostavlja predsjedniku Republike, a koji donosi odluku o pomilovanju.
"Predloženim zakonom popunjavamo prazninu koja se dogodila nakon što je predsjednica Republike 2016. godine raspustila Komisiju za pomilovanje koja je bila u njezinom Uredu. Sada se predlaže oformiti povjerenstvo koje će i stvarno i pravno biti dio Ministarstva pravosuđa", rekao je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović.

Predsjednik povjerenstva ministar pravosuđa

Predsjednik povjerenstva uvijek bi bio ministar pravosuđa, a imalo bi još šest članova iz reda istaknutih pravnih stručnjaka i društvenih uglednika, koji bi davali mišljenje na molbe za pomilovanje i dostavljali predsjedniku države na konačnu odluku, što je ustavna ovlast predsjednika.

"Dakle, pokušalo se napraviti balans da se Ured predsjednice rastereti tehničkih poslova, a istovremeno da se ne dira u ustavnu ingerenciju predsjednika države", rekao je Martinović. Postupak pomilovanja nije se mijenjao gotovo 16 godina, a budući da su se u tom razdoblju dogodile značajne promjene na području kaznenog zakonodavstva, predloženi zakon, koji je usuglašen s Uredom predsjednice, usklađuje se s Kaznenim zakonom, Zakonom o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji te Zakonom o probaciji.

U Sabor je upućen i Konačni prijedlog Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu kojim se uređuje zaštita, unaprjeđenje i promicanje prava i interesa osoba nestalih i smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu za koje nije poznato mjesto ukopa i članova njihovih obitelji.

Ministarstvo hrvatskih branitelja, još uvijek traga za 1488 osobom nestalom tijekom Domovinskoga rata te za 414 smrtno stradalih osoba za koje nije poznato mjesto ukopa, što ukupno čini 1902 neriješena slučaja iz Domovinskoga rata.

Vlada je na sjednici donijela i zaključak o povećanju alokacije od 40 milijuna eura za drugu fazu projekta e-Škole: Razvoj sustava digitalno zrelih škola, koji je uvršten u Operativni program "Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.", a predviđa cjelovitu informatizaciju administracije, poučavanja i učenja unutar škola, odnosno da sve javne škole u Hrvatskoj postanu informatički pismene do 2023. godine.

Pilot projektom e-Škole, provedenim od 2015. do 2018. godine, bila je obuhvaćena 151 škola u Republici Hrvatskoj (11 posto), a u drugu fazu projekta planira se uključiti preostale škole.

Pilot projekt UNESCO proglasio jednim od 12 najboljih u svijetu

O kvaliteti pilot projekta, rekla je ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak, najbolje govori činjenica da ga je UNESCO proglasio jednim od 12 najboljih projekata u svijetu u području primjene IKT-a u obrazovanju za 2017. godinu.

U slučaju neodobrenja predloženih izmjena Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" iznos povećanja alokacije od 40 milijuna eura osigurat će se u okviru limita ukupnih rashoda Ministarstva znanosti i obrazovanja, odnosno unutar limita ukupnih rashoda državnog proračuna.

"Iako smo uvjereni da će alokacija biti osigurana, jer to je os koja ostvaruje rezultate u europskim fondovima, zaključkom Vlade osiguravamo da se projekt može pokrenuti na vrijeme i završiti planirano do 2023. godine", dodala je ministrica.

Vlada je osnovala i Vijeće za zaštitu potrošača koje sudjeluje u izradi Nacionalnog programa zaštite potrošača i Izvješća o provedbi Nacionalnog programa, a potiče izmjene i dopune postojećih propisa i donošenju novih propisa iz područja zaštite potrošača.