Dnevne novosti

Za lokalne razvojne projekte osigurano 86 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova

28.05.2019 07:10 ZAGREB, 27. svibnja 2019. (Hina) - Potpisivanjem četiriju ugovora za lokalne razvojne projekte vrijedne 101 milijun kuna, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije im je dodijelilo 86 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova, priopćili su u ponedjeljak iz Ministarstva.
Ugovore o dodjeli sredstava potpisali su ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a Tomislav Petric s predstavnicima Zagorske razvojne agencije, Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije, Javne ustanove za razvoj Međimurske županije i Regionalnoga koordinatora Sisačko-moslavačke županije.

"Alocirana sredstva za 21 regionalnog koordinatora namijenjena su jačanja kapaciteta na terenu. Regionalni koordinatori produžene su ruke Ministarstva na terenu kako bismo potencijalnim prijaviteljima i korisnicima EU projekata pružili pravovremenu pomoć i potporu, realizirali što više projekata i doprinijeli povećanju apsorpcije sredstava iz EU fondova", istaknula je Žalac.

Direktor Regionalne razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije Mario Čelan zahvalio je na podršci kazavši kako realizacija projekata i usavršavanje stručnog kadra bez tih sredstava ne bi bilo moguće.

Potpisani su ugovori sa Zagorskom razvojnom agencijom za projekt 'Znanjem za europsko zajedništvo – ZEZ II', kojem je dodijeljeno oko 14.410.000 kuna; s Javnom ustanovom za regionalni razvoj Varaždinske županije za projekt 'Suradnja za razvoj', kojoj je dodijeljeno oko 20.192.000 kuna bespovratnih sredstava.

Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA s projektom 'Podrška međimurskim korisnicima ESI fondova' dobila je oko 17.600.000 kuna bespovratnih sredstava, a Regionalni koordinator Sisačko-moslavačke županije za projekt 'Zajedno do sredstava EU fondova' dobio je 34.077.290 kuna.Ugovori su potpisani u okviru Poziva za iskaz interesa za dodjelu bespovratnih sredstava iz Prioritetne osi 10 - Tehnička pomoć Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Ukupna alokacija iznosi 480 milijuna kuna, a do sada je ugovoreno 134 milijuna bespovratnih sredstva. Poziv je otvoren do 28. lipnja.