Dnevne novosti

Dan otvorenih vrata EU projekata u Osijeku; više od 80 posto javnih investicija iz EU fondova

13.05.2019 07:05 OSIJEK, 11. svibnja 2019. (Hina) - U Hrvatskoj se više od 80 posto javnih investicija financira novcem iz EU fondova, a do kraja godine planirana iskorištenost EU fondova trebala bi biti oko 85 posto, istaknuto je u subotu u Osijeku na Danu otvorenih vrata EU projekata, u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova.
Pomoćnik ministrice Dragan Jelić rekao je kako je želja ministarstva javnosti približiti značaj fondova Europske unije."Koliko su oni značajni to se vidi u cijeloj Hrvatskoj jer više od 80 posto javnih investicija financira se iz EU fondova i vrlo smo zadovoljni sa iskorištenošću onoga što nam je na raspolaganju. Ugovoreno je nešto više od 66 posto od 10,7 milijardi eura koji su na raspolaganju”, rekao je Jelić.

Po njegovim riječima, do kraja godine planirana iskorištenost trebala bi biti oko 85 posto, a do kraja 2020.  očekuje da će iskorištenost biti stopostotna.Osječko-baranjski župan Ivan Anušić je rekao kako je ta županija među najuspješnijima u Hrvatskoj kad je riječ o povlačenju sredstava iz EU fondova i broju projekata koji se tim novcem financiraju.

"Fondovi EU mogu promijeniti Hrvatsku, ali neće ju promijeniti sami od sebe nego je potrebno da mi kako jedinica lokalne samouprave imamo inicijativu, viziju i strategiju kako najbolje iskoristiti fondove", rekao je Anušić.

Naglasio je kako je Osječko-baranjska županija još uvijek u nepovoljnoj poziciji jer je svrstana u Statističku regiju sa gradom Zagrebom."To nam je svezalo ruke u realizaciji velikog broja projekata i investicija. Statističke regije bit će promijenjene i 2021. godine stupa na snagu nova podjela tih regija. Do tada se moramo pripremiti za tu promjenu i pripremiti nove projekte", zaključio je Anušić.

Zamjenik ravnatelja županijske Agencije za razvoj Tomislav Barbarić rekao je kako je Osječko-baranjska županija do sada povukla blizu 3,5 milijardi kuna i na četvrtom je mjestu u Hrvatskoj kada je riječ o povlačenju novca iz EU, odmah iza Grada Zagreba, Dubrovačko-neretvanske i Primorsko-goranske županije.