Dnevne novosti

Sabor: Uz subvencioniranje stambenih kredita nužan i rast plaća

08.05.2019 07:30 stanovi
ZAGREB, 7. svibnja 2019. (Hina) - Država mora dati jednaku šansu svim građanima, plaće se moraju povećati, a ima i prostora da se spuste kamate na stambene kredite, poručila je u utorak saborska oporba raspravljajući o izmjenama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita i Zakona o društveno poticanoj stanogradnji.

Dok se ne riješi problem poštene plaće za pošten posao, zakoni ovog tipa rješavat će samo pojedinačne slučajeve, ocijenio je Gordan Maras (SDP) koji, kao i većina oporbe nije protiv zakonskih izmjena koje olakšavaju dolazak do nekretnine, ali drži da one neće imati dugoročne pozitivne učinke. 

Provedbom Zakona o subvencioniranju stambenih kredita u protekle je dvije godine odobreno 5.301 zahtjeva, naveo je državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir, tumačeći da je Vlada izmjene predložila u cilju demografske obnove.  Ako su prijedlozi dobri, zašto ljudi odlaze, a kod onih koji ostaju sve je manje djece, pita Maras i uzvraća da je mjeru koristilo "pet tisuća građana, a otišlo ih je preko sto tisuća". 

Model treba biti trajan jer su mladi zainteresirani Branko Bačić (HDZ) hvali Vladina rješenja, predlaže da se model subvencioniranja ne ograniči na ovu i iduću godinu, nego da to bude trajna mjera jer su mladi za nju pokazali veliko zanimanje. No, dodaje kako ona i košta, pa za osam tisuća stanova treba izdvojiti oko pola milijarde kuna.  

Trajan model subvencioniranja stambenih kredita zagovara i Anka Mrak Taritaš (Glas), koja upozorava da većina mladih radi na određeno, da većinu nezaposlenih čine mlađi od 45 godina, da je ukinut porez na prvu nekretninu. Državna intervencija u području stanovanja možda biti dobra, ali kako to kod nas biva, otišlo je u krivom smjeru, stanove kupuju oni koji imaju novac, zaposleni s ugovorom na neodređeno, kreditno sposobni", ističe 'mostovac' Marko Sladoljev.  

Predložene su mjere nepravedne prema nerazvijenim područjima, kaže nezavisni Tomislav Žagar, pa navodi kako u odobrenim kreditima prednjači Zagreb s 898 zahtjeva, dok ih na Šibensko-kninsku i Požeško-slavonsku županiju otpada po 29., a na Ličko-senjsku 23. Iznos godišnjeg subvencioniranja u Zagrebu je 10 milijuna kuna, a u Virovitičko-podravskoj županiji 617 tisuća kuna, navodi zastupnik. 

Zašto je tako, pita se Davor Vlaović (HSS) pa odgovara kako je iz tih područja iselilo najviše ljudi, prosječne su plaće niže od prosjeka države. Zato ova dva zakona i ukupna Vladina politika nisu dali rezultate, kaže Vlaović. 

Ima prostora za pad kamata Boris Lalovac (SDP) ističe da još uvijek ima prostora da se kamatne stope na stambene kredite spuste, pogotovo ako se vidi udio loših kredita. Na tržištu nekretnina opet se stvara balon, tvrdi se da je jedan od razloga rasta cijena nekretnina i ovaj zakon, no mislim da to nije točno, kazao je Lalovac.