Dnevne novosti

Čelniku PKK dozvoljen sastanak s odvjetnicima prvi put nakon 2011.

08.05.2019 07:00 ISTANBUL, 6. svibnja 2019. (Hina/dpa) - Čelniku Kurdistanske radničke stranke (PKK) Abdullahu Ocalanu, koji služi kaznu doživotnog zatvora, dopušten je sastanak s odvjetnicima po prvi put nakon 2011., rekao je jedan od njegovih odvjetnika u ponedjeljak.
Na konferenciji za novinare u Istanbulu, Ocalanovi odvjetnici su prenijeli njegovu poruku pristašama koji štrajkaju glađu da ne dovode svoj život u opasnost. Do sastanka između Ocalana i dvojice njegovih odvjetnika došlo je 2. svibnja u zatvoru Imrali, nedaleko Istanbula, pojasnili su.

Ocalan je osuđen na smrt 1999. nakon što su ga turske snage uhvatile u Keniji te dovele u Tursku na suđenje. Kazna je kasnije ublažena na doživotni zatvor.Njegovi odvjetnici su rekli kako je ovo prvi sastanak od 27. srpnja 2011., a dogovoren je nakon 810 zahtjeva.

Članovi i pristaše prokurdske Narodne demokratske stranke (HDP) već mjesecima štrajkaju glađu tražeći da se Ocalanu dopuste posjete te da ga se više ne drži u samici.Prema HDP-u, oko tri tisuće ljudi trenutno štrajka glađu u turskim zatvorima. PKK je na popisu terorističkih organizacija u Turskoj, Europi i Sjedinjenim Državama.