Dnevne novosti

Pobjeda studenata zagrebačkog fakulteta na natjecanju iz europskog prava

07.05.2019 07:05 ZAGREB, 6. svibnja 2019. (Hina) - Tim studenata Pravnog fakulteta u Zagrebu osvojio je prvo mjesto na međunarodnom natjecanju  iz europskog prava - Central and East European Moot Competition - CEEMC - koje organizira Cambridge University, priopćili su u ponedjeljak s Katedre za europsko javno pravo.

U timu je bilo četvero studenata - Helena Kumpar Zidanič, Fran Marko Stojković, Lorena Suša i Petar Zubić, a trenirale su ga asistentice Nika Bačić Selanec i Antonija Ivančan s Katedre za europsko javno pravo.

Ovogodišnje natjecanje održano je od 3. do 4. svibnja na Sudu Europske unije u Luxembourgu, a na putu do pobjede, studenti su u dva dana morali proći kroz pet rasprava, u kojima su zastupali i jednu i drugu stranu u hipotetskom slučaju.

Natjecanje imitira stvarni predmet pred Sudom Europske unije, a studenti imaju zadatak braniti stajališta o interpretaciji prava EU koja ide u korist njihove stranke. Pri tome, svaki tim mora biti spreman zastupati i jednu i drugu stranku, a koju stranku zastupa u pojedinoj rundi natjecanja, ovisi o ždrijebu. 

U sastavu natjecateljskog suda bili su, uz profesore i odvjetnike, i suci i nezavisni odvjetnici tog Suda. Predsjednica suda za potrebe studentskog natjecanja bila je nezavisna odvjetnica Eleanor Sharpston.