Dnevne novosti

Državni inspektorat: Uredbom je utvrđeno 168 manje izvršitelja

06.05.2019 07:15 ZAGREB, 3. svibnja 2019. (Hina) - Državni inspektorat u petak je neprihvatljivim nazvao usporedbe broja izvršitelja u ustrojstvenim jedinicama bivšeg i sadašnjeg Državnog inspektorata, navodeći da je Uredbom o unutarnjem ustrojstvu broj izvršitelja za 168 manji nego je to bilo predviđeno u bivšem ustrojstvu.
Uredbom o unutarnjem ustrojstvu Državnog inspektorata koja je prihvaćena u četvrtak na sjednici Vlade utvrđeno je ukupno 1955 izvršitelja, što je za 168 izvršitelja manje nego je bilo predviđeno uredbama o unutarnjem ustrojstvu ministarstava iz kojih se preuzimaju navedeni državni službenici.

Uredbama o unutarnjem ustroju ministarstava iz kojih su u Državni inspektorat preuzeti službenici i namještenici predviđeno je ukupno 2163 izvršitelja, a trenutno je popunjeno oko 68 posto sistematiziranih radnih mjesta.

Državni inspektorat ističe da se sporazumi o preuzimanju državnih službenika i namještenika sklapaju s pojedinim ministrima, sukladno zakonskim propisima.„Nadalje, od 1. travnja u sklopu Državnog inspektorata je 17 inspekcija, što je za 11 inspekcija više nego u bivšem inspektoratu. Stoga su usporedbe o broju izvršitelja u pojedinim ustrojstvenim jedinicama bivšeg i sadašnjeg inspektorata, neprihvatljive.

Uredba o unutarnjem ustrojstvu Državnog inspektorata ima za cilj osigurati racionalizaciju te funkcioniranje ovog izuzetno zahtjevnog i važnog tijela državne uprave, navodi inspektorat.

Novi Državni inspektorat objedinio je poslove iz nadležnosti 17 inspekcija unutar osam ministarstava. Objedinjena je tržišna, sanitarna, veterinarska, poljoprivredna, lovna, šumarska, fitosanitarna, turistička, rudarska, opreme pod tlakom, energetska, gospodarenja otrovnim kemikalijama, rada, građevinska, zaštite okoliša, zaštite prirode i vodopravna inspekcija.

Jutarnji list objavio je u petak da će novi glavni državni inspektor Andrija Mikulić u svojem kabinetu ukupno imati sistematiziranih 18 radnih mjesta - gotovo četiri puta više nego što je za obavljanje posla bilo potrebno njegovu prethodniku Branku Jordaniću.

Novoosnovana institucija objedinjavat će svu silu administrativnih radnih mjesta bez kojih je Državni inspektorat prije regularno poslovao. U samom kabinetu osim Mikulića će sjediti i njegov zamjenik te čak četiri pomoćnika, piše dnevnik, pozivajući se na Uredbu o ustrojstvu tog tijela.

Između ostaloga, Inspektorat će u mandatu Andrije Mikulića, prema Uredbi o unutarnjem ustrojstvu, imati pet puta veći Sektor za ljudske potencijale, namijenjen primanju novih djelatnika, s ukupno 103 radna mjesta, opremili su se i zasebnim, izdvojenim računovodstvom u koje će, kako je predviđeno, zaposliti čak 30 radnika, imat će i vlastiti Sektor za informatiku sa 27 radnih mjesta, a u Sektoru nabave i strateškog planiranja, koje se također osniva kao nova administrativna služba, planirano je maksimalno 30 radnih mjesta.