Dnevne novosti

Sabor danas o tri Vladina i dva oporbena prijedloga

02.05.2019 07:20 ZAGREB, 1. svibnja 2019. (Hina) - Zbog Međunarodnog praznika rada, 1. svibnja, koji je 'pao' u srijedu, Hrvatski sabor ovotjedno zasjedanje počinje u četvrtak kada će raspraviti pet akata, tri koja je predložila Vlada i dva koja su predložili oporbeni klubovi Mosta i HSS-a.
Na tragu objedinjavanja inspekcija u Državnom inspektoratu, Vlada je Saboru predložila da izmijeni zakone o tržištu električne energije te o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika.

Slijedom njih, objasnio je resorni ministar Tomislav Ćorić, od 1. travnja ove godine Državni inspektorat preuzima poslove inspekcijskog nadzora iz nadležnosti naftno-rudarske inspekcije te one koje su provodili inspektori sukladno Zakonu o tržištu električne energije.

Zastupnici će se očitovati o Mostovim dopunama Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata čija je svrha zakonom ograniči pristup nafti s visokim udjelom sumpora, koja se transportira kroz Hrvatsku. 'Mostovci' traže da se omogući prihvat i transport isključivo nafte čije karakteristike ne prelaze granične vrijednosti sadržaja sumpora  od maksimalno 1 posto m/m.

Zbog ugrožavanja zdravlja ljudi zakon treba dopuniti po hitnom postupku, argumentiraju 'mostovci' čiji prijedlog Vlada ne prihvaća. Nije prihvatila ni prijedlog Kluba HSS-a da je Sabor obveže da izmjeni Uredbu o naknadi za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na način da se unutar rente koja iznosi deset posto osigura veći prihod jedinicama lokalne samouprave.

Idući tjedan Sabor će zasjedati od utorka do petka, a zatim zbog zahuktale kampanje za izbore za Europski parlament napraviti stanku dok izbori ne prođu. Naime, petina zastupnika na listama je s kojih će se, 26. svibnja, izabrati 12 hrvatskih zastupnika za Europski parlament.

Odmah nakon izbora, u srijedu, 29. svibnja zastupnici će se vratiti u sabornicu i u njoj ostati do sredine srpnja, odnosno do ustavnog roka za redovno zasjedanje.