Dnevne novosti

Kujundžić: Do lipnja će biti "uštimano" sve u vezi Zakona o zdravstvenoj zaštiti

26.04.2019 07:25 ZAGREB, 25. travnja 2019. (Hina) - Ministar zdravstva Milan Kujundžić ustvrdio je u četvrtak kako će sve u vezi Zakona o zdravstvenoj  zaštiti biti "uštimano" do lipnja, unatoč nedoumicama oko njegove pune implementacije.

"Uvijek kad je nešto novo postoje mali otpori i mali problemi, tako je i ovdje. Ako govorite o organizaciji hitne službe, integraciji koju se mora napraviti, onda će to sigurno biti sve uštimano", izjavio je Kujundžić novinarima uoči sjednice Vlade.

Jutarnji list u petak je objavio da je Ministarstvo zdravstva od početka stupanja na snagu tog zakona prije skoro četiri mjeseca slalo županijama dopise kako bi se žurno uskladili s odredbama zakona, međutim većina županijskih skupština još nije donijela odluke.

U članku se tvrdi kako na terenu vlada nezadovoljstvo tim zakonom i nepripremljenost, jer su mnoge odredbe nedorečene i neprimjenjive na isti način u cijeloj državi zbog specifičnosti koje postoje i koje je trebalo uvažiti kad se zakon donosio. Prema neslužbenim izvorima, osobito su nezadovoljni domovi zdravlja koji bi trebali dopustiti privatizaciju 75 posto svojih ordinacija, čak i u slučaju da nema tolikog interesa, a problem je i s dežurstvima koja su po zakonu obvezna i za privatnike.

Na pitanje kako će riješiti problem s domovima zdravlja Kujundžić je rekao kako su oni jedan od dionika tog postupka, a hitna pomoć, domovi zdravlja i koncesionari moraju organizirati bolju hitnu nego što smo dosad imali."Posao liječnika je težak i odgovoran i to treba cijeniti, no svi oni koji participiraju moraju sudjelovati, ne mogu se neki izvlačiti, tako da će to sve do lipnja biti uštimano", poručio je.