Dnevne novosti

Most: Sabor će napokon raspraviti naš prijedlog o proglašenju isključivoga gospodarskog pojasa

24.04.2019 07:25 ZADAR, 23. travnja 2019. (Hina) - Kandidati Mosta nezavisnih lista za Europski parlament najavili su u utorak kako će Hrvatski sabor u srijedu napokon raspraviti njihov prijedlog o proglašenju isključivoga gospodarskog pojasa (IGP) istaknuvši kako se Most za to zauzima i u svome programu za EU izbore.

Na današnjoj konferenciji za novinare kandidati Mosta za Europski parlament Miro Bulj, Ines Strenja i Ivan Matić podsjetili su kako su na saborsku raspravu o svom prijedlogu čekali 14 mjeseci, odnosno od 19. veljače 2018. za što su, istaknuli su,  prikupili potpise 31 saborskoga zastupnika oporbe i tako uspjeli iz ladice "izvući ovaj prijedlog".

Kako se navodi u priopćenju Mosta, njihov saborski zastupnik Miro Bulj rekao je da "Vlada tvrdi da nećemo imati nikakve koristi od proglašenje IGP-a, jer je to odraz HDZ-ove politike nezamjeranja u Europskom parlamentu i njihovom prijatelju Antoniu Tajaniju".

Ustvrdio je kako je "IGP pitanje budućnosti Hrvatske, zaštite Jadrana, našeg okoliša, našeg ribara, podmorja. Sad bi žrtvovali budućnost naše djece i Jadransko more, a sve zbog svoje politike nezamjeranja i radi svojih karijera”.

Saborska zastupnica Ines Strenja istaknula je kako Most uporno inzistira na tomu da se proglasi IGP i traži proglašenje svih suverenih prava koja Republika Hvatska  ima pravo proglasiti prema Konvenciji UN-a o pravu mora iz 1982.

"Riječ je o morskom prostoru površine od oko 24 tisuće četvornih kilometara. Zato se Most i u svom programu za Europski parlament zauzima za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa i ravnopravnost za hrvatske ribare. Tu je i preporuka Europske komisije svim državama članicama da proglase ovakve pojaseve s ciljem zaštite morskih resursa, a većina zemalja, ne samo na Sredozemlju, to je i učinila", rekla je Strenja.

Najavila je kako će u Europskom parlamentu promovirati politiku proglašenja gospodarskih pojaseva zbog zaštite morskih resursa, boljega nadzora mora i smanjenja opasnosti od havarija, a zauzimat će i za to da ribari u Europskoj uniji imaju jednake prilike.Županijski vijećnik Mosta Ivan Matić objasnio je koje su koristi od proglašenja IGP-a.

"Jadransko more prirodno je bogatstvo i nacionalni resurs koji moramo sačuvati sebe radi sebe i zbog budućih generacija. Koristi od proglašenja IGP-a su velike, a mi se oslanjamo na studiju Europske komisije iz 2013., koja je predvidjela povećane koristi, prvenstveno ekonomske i ekološke, vezane uz zaštitu okoliša, istaknuo je Matić.

Ocijenio je kako Republika Hrvatska kao turistička zemlja, u kojoj turizam čini 20 posto BDP-a, itekako ima interes za proglašenje Isključivoga gospodarskog pojasa, a održivost ribarstva, ustvrdio je Matić, Mostov je prioritet.