Dnevne novosti

Europski izbori: Dankinja Josepha će glasati, Slovak Juraj neće

23.04.2019 07:10 ZAGREB, 22. travnja 2019. (Hina/afp), Jedno namjerava glasati, drugo ne. 
Josepha iz Danske i Juraj iz Slovačke imaju jasne ideje o europskim izborima u svibnju, koje jednako jasno oslikavaju veliku razliku u odzivu između sjevera i istoka EuropeDanska i Slovačka svaka šalju po 13 zastupnika u Europski parlament, ali njihovo ponašanje na izborni dan radikalno se razlikuje. Baš kao i njihovo povjerenje u europske institucije. 

Oko tri četvrtine od 4,2 milijuna Danaca s pravom glasa vjerojatno će na birališta na europskim izborima. Slovačkih birača ima 4,8 milijuna, a odazvati ih se kani tek oko četvrtine. Prije pet godina samo se 13 posto Slovaka pojavilo na biralištima što je bio najniži odaziv u Europi. Daleko od kopenhaške vreve i meteža, u gradiću Nyborgu u središtu Danske 21-godišnjoj Josephi Pultz Nielsen europski će izbori biti prvi izlazak na biralište uopće. 

Mladoj ženi koja radi u centru za rekreaciju odaziv na izbore nije nimalo upitan. Kao i njezinim prijateljima, koji također većinom prvi put imaju pravo glasa. Iako joj je stalo do slobode kretanja kao evidentnom postignuću EU-a, ipak najvažnijom stvari smatra socijalnu Europu, otvorenu svijetu, sposobnu za koordinaciju globalnog odgovora globalnom zagrijavanju. 

"Moramo promijeniti svijet i sami sebi pomoći kad je globalno zagrijavanje u pitanju", kaže. "Danci su na papiru jako uzbuđeni ovim izborima.

Interes je mnogo izraženiji nego u svim ostalim zemljama", rekla je danska analitičarka Catharina Sørensen. "Mnogi Danci misle da im je dužnost glasati jer se tako podržava demokracija. Mislim da je taj osjećaj demokratske dužnosti u drugim zemljama manje ukorijenjen", dodala je. "Bolje je predati prazan listić nego ne izaći na izbore", kaže Josepha Pultz Nielsen.

U Danskoj i Slovačkoj različita su i razmišljanja o europskim institucijama. Samo 43 posto Slovaka ima povjerenje u Europsku uniju, u usporedbi sa 60 posto Danaca. "Ne volim Europski parlament", kaže Juraj Martiny, 42-godišnji Slovak koji planira apstinirati na europskim izborima. Tom sredovječnom muškarcu, koji radi u PR agenciji, Europski parlament predstavlja instituciju koja je previše odvojena od svakodnevnog života Europljana općenito, a od Slovaka posebno. 

"Nije čak uspio donijeti jasan zakon koji bi jamčio da će staklenka nutelle kupljena u Parizu biti ista kao ona kupljena u Bratislavi ili Budimpešti", uvjeren je. Po ispitivanju Eurobarometra, više od pola Slovaka će apstinirati jer misle da "njihov glas ništa ne znači". 

"Suprotno Danskoj, u ostalim zemljama pitanje je više utilitarističko - donosi li nam EU dovoljnu korist?", objašnjava Sørensen. Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da 63 posto Slovaka ne osjeća nikakvu korist od pripadnosti EU-u. Po Jurju, to je također i izigravanje demokracije.

"Odluke donosi Europska komisija, koja, suprotno zastupnicima Europskog parlamenta, nije izravno izabrano tijelo". On bi želio vidjeti parlament čiji zastupnici nisu samo primatelji luksuzne plaće, nego i ljudi sposobni oblikovati europsku politiku. Više od 350 milijuna državljana EU-a pozvani su da od 23. do 26. svibnja izaberu novi saziv Europskog parlamenta.