Dnevne novosti

Sabor: Aleksić pozvao dužnike CHF kredita da tuže banke za preplaćene iznose

11.04.2019 07:00 ZAGREB, 10. travnja 2019. (Hina) - Saborski zastupnik Snage Goran Aleksić pozvao je u srijedu u Hrvatskom saboru sve dužnike kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima (CHF) da tuže banke za nepoštene kamatne stope i valutnu klauzulu, jer konverzijom u eurske kredite nisu u potpunosti obeštećeni, te upozorio da ih banke odugovlačenjem i neispunjavanjem zahtjeva za dostavom potrebne dokumentacije pokušavaju odvratiti od tužbi.

Aleksić je u slobodnoj raspravi pozvao dužnike da se bez obzira na to ne obeshrabre, jer mogu podići tzv. stupnjevitu tužbu u kojoj će se naknadno, nakon dostave potrebne dokumentacije, utvrditi vrijednost preplaćenog iznosa tijekom sudskog postupka. Ustvrdio je kako nekim dužnicima banke dostavljaju podatke o euro kreditima, iako su prije konverzije bili vezani uz valutnu klauzulu u CHF pa dužnik mora ponovno tražiti ispravnu dokumentaciju, jer mu je banka dostavila pogrešnu.

Neke banke ne dostavljaju podatke koje je inače moguće dobiti jednim klikom, jer je danas sve digitalizirano, no dužnici na njih čekaju po 15, 30, pa i više dana, tako da gube interes za tužbene zahtjeve. Podsjetio je kako je posljednji dan za podnošenje tužbi 13. lipnja, jer nakon toga nastupa zastara.

Hrvatska udruga banaka i banke ponašaju se vrlo nekorektno i pokušavaju na sve moguće načine izbjeći svoju obavezu, umjesto da se pospu pepelom i ponude dužnicima nagodbe, kaže Aleksić.

Pravo na tužbu imaju svi dužnici CHF kredita

Banke netočno tvrde da oni koji su otplatili kredite više nemaju pravo ni na kakvo potraživanje, upozorio je Aleksić dodavši da pravo na tužbu imaju svi dužnici CHF kredita. Jedini postupak koji treba provesti jest vještačenje, matematički izračun, odnosno koliko novca netko treba dobiti. Tužbe su za sada jedini način da dužnici dođu do preplaćenih iznosa, istaknuo je Aleksić dodavši kako ne vjeruje da će Vlada nešto poduzeti u tom smislu.

Giovanni Sponza (Klub IDS, PGS, RI) upozorio je kako je Hrvatska prema gotovo svim relevantnim pokazateljima pri dnu EU-a - po standardu smo predzadnji, po izdvajanjima za istraživanje i razvoj te školstvo među zadnjima, a po siromaštvu među zemljama s najvišom stopom."Idemo naprijed po inerciji bez plana i vizije", ustvrdio je Sponza i pozvao Vladu da počne rješavati probleme hrvatskih građana i preuzme odgovornost. Vladajući se zadovoljavaju stabilnim javnim financijama, a to je miljama daleko od potrebnog, ustvrdio je Sponza.

Ines Strenja (Klub Mosta) upozorila je da još uvijek nije uvedena hitna medicinska helikopterska služba i upitala hoće li još jedna turistička sezona proći bez nje.Podsjetila je na tzv. "zlatni sat", što je razdoblje u kojem pacijente treba prebaciti u bolnicu, čime se povećava mogućnost njihova preživljavanja 30 do 50 posto. Kada bi svaki od 16 do 17 milijuna turista izdvojio po jedan euro, moglo bi se ustrojiti nekoliko opremljenih helikopterskih baza, ustvrdila je Strenja.