Dnevne novosti

DIP: Jučer, u 13 sati počela izborna promidžba za euroizbore

11.04.2019 07:30 ZASTAVA EU
ZAGREB, 10. travnja 2019. (Hina) - Potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Ana Lovrin izvijestila je u srijedu, nakon sjednice tog tijela, da su utvrđene i prihvaćene 33 pravovaljane kandidacijske liste za izbor članova u Europski parlament i u 13 sati objavljene na mrežnim stranicama DIP-a, čime počinje izborna promidžba.

Lovrin je dodala da nakon toga ide i ono što su dužni po zakonu – objava u svim dnevnim listovima i HRT-u.Potpredsjednica DIP-a kazala je da od dana objave lista lista kreće kampanja i izborna promidžba, a počinje i nadzor računa za izbornu promidžbu, medijskih troškova i svega onoga što ide po Zakonu o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.

"Bit će nadzirani i troškovi oglašavanja na društvenim mrežama, ne po odredbi koja tretira medija jer one po hrvatskim zakonima nisu mediji, ali će biti nadzirani kroz tzv. opće troškove. Dakle, svi ugovori gdje su bilo kakvi plaćeni oglasi bit će pod nadzorom", pojasnila je Lovrin.

Izvijestila je i da su liste nezavisnih kandidata Marijane Petir i Mislava Koalkušića imale dovoljan broj potpisa. "Prikupljeni potpisi su uredni i ispravni i liste su prihvaćene. Od 33 liste, dvije su liste grupe birača za koje je bilo potrebno pet tisuća potpisa i 31 lista političkih stranaka“, dodala je.

Član DIP-a Slaven Hojski napomenuo je da je ranijom objavom lista dobiveni dan kampanje više. "Utvrdili smo da je sve pravovaljano, prebrojali smo potpise za dvije liste grupe birača, prešli su pet tisuća potpisa i procijenili smo da nemamo što čekati sutrašnji dan do ponoći do kada nam je bio rok“, rekao je Hojski. "Sada kreće kampanja, a uobičajena poruka Državnog izbornog povjerenstva je - molimo fer i korektnu izbornu promidžbu i što manje prigovora i žalbi, što više korektnosti u medijima i molimo medije da poprave svu ovu promidžbu kako bi popravili izlaznost, da nismo pri dnu izlaznosti EU na ljestvici 25 posto. Nadamo se da ćemo prijeći 30 posto i da barem uđemo u ovaj srednji krug država s izlaznošću preko 30 posto“, iskazao je očekivanja član DIP-a.

"Na zbirnoj listi bit će 396 kandidata, što je u odnosu na zadnje izbore 2014. godine 121 kandidat više. Ne samo da je osam lista više nego morate računati da je sada 12 kandidata na listi, a bilo ih je 11.Listić će opet biti velik, molim ih da se pripreme, bit će puno imena i molim birače da se pripreme, da vide te zbirne liste u medijima, da ih dobro prouče kako ih ne bi prestrašila ta velika količina imena i prezimena na sam izborni dan, a molim i mlađe birače u kućama i obiteljima da starijim biračima pomognu da se pripreme za tako veliki listić“, poručio je Hojski biračima.

Izbori za 12 zastupnika u Europski parlament u Hrvatskoj se održavaju  26. svibnja. Birači Europske unije na izbore izlaze od 23. do 26. svibnja i biraju zastupnike koji će ih u EP predstavljati sljedećih pet godina.(Hina) xsbar yln