Dnevne novosti

Sabor: Rasprava o izmjenama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma

28.03.2019 07:30 SABOR
ZAGREB, 27. ožujka 2019. (Hina) - U Hrvatskom saboru jučer je tekla rasprava o konačnim izmjenama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma koje se donose radi usklađivanja preventivnog zakonodavstva s odredbama 5. EU Direktive, koja propisuje niz mjera za djelotvornije sprečavanje financiranja terorizma i veću transparentnost financijskih transakcija.

Prijedlog je obrazložio državni tajnik Ministarstva financija Zdravko Zrinušić rekavši kako su najvažnija pitanja koja se uređuju Zakonom uvođenje novih obveznika provedbe mjera sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma, te Registar stvarnih vlasnika pravnih subjekata.

Dostupni podaci o stvarnim vlasnicima pravnih subjekata

Uz već propisanu dostupnost podataka o stvarnim vlasnicima, javnosti će biti dostupni i podaci o fizičkim osobama koje su stvarni vlasnici pravnih subjekata te će se nalaziti u Registru. Sukladno 5. Direktivi, države članice mogu odlučiti da se informacije koje se čuvaju u registrima stvarnih vlasnika stave na raspolaganje javnosti, uz uvjet registracije putem interneta i plaćanja naknade koja ne smije premašivati administrativne troškove stavljanja informacija na raspolaganje.

Konačnim izmjenama zakona iz popisa pravnih subjekata koji su dužni dostaviti podatak o stvarnom vlasniku izostavljene su fundacije i pravni subjekti kojima je osnivač država ili lokalna jedinica. U popis članova obitelji politički izložene osobe dodane su, za potrebe provedbe mjera pojačane dubinske analize, životni partner ili osoba s kojom je politički izložena osoba u neformalnom životnom partnerstvu. 

Hrvatski sustav sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma prepoznat je u svijetu, pa je Hrvatska ušla u top 10 zemalja s najmanjim rizikom od pranja novca, navedeno je u obrazloženju.

Bunjac: Klameti još nije izrečena ni prvostupanjska presuda

Branimir Bunjac (Klub Živog zida) u raspravi je podsjetio na niz korupcijskih afera među kojima i "Remorker", gdje je bivši ministar Božidar Kalmeta izvlačio novac uz pomoć suradnika, a za to mu nije izrečena ni prvostupanjska, a kamoli pravomoćna presuda.Kalmeta se branio da mu se politički podmeće, rekao je Bunjac upitavši zašto i njemu Jandroković nije otpjevao pjesmicu (kao ministrici Žalac) već ga je unaprijedio za svog pomoćnika.

U aferi Borg sudjelovalo je 20 konzultantskih tvrtki koje su za posao od 18 mjeseci zaradile po 20 milijuna kuna. "Kakve su to mudrosti prosipale, kao da su Isus, Muhamed i Buda zajedno", upitao je Bunjac. Podsjetio je da, iako je premijer Plenković to predložio, konzultantske tvrtke novac nikad nisu vratile. Od 630 milijuna kuna ni 63 lipe, rekao je.

Za korupciju oko remonta MiG-ova u Ukrajini izrečene su minimalne kazne dvojici optuženih, podsjetio je Bunjac i izrazio sumnju da će članovima bivše uprave Uljanika pravomoćne presude ikada biti izrečene. 

Prijedlog Zakona o građevnim proizvodima

Državni tajnik Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir govorio je o Konačnom prijedlogu Zakona o građevnim proizvodima pojasnivši da se njime uređuju pitanja vezana uz njihovo stavljanje na tržište, a nadležnost inspekcije s Ministarstva od 1. travnja prebacuje na Državni inspektorat.

Branko Bačić (Klub HDZ-a) najavio je potporu zakonskom prijedlogu jer će doprinijeti učinkovitijem i kvalitetnijem nadzoru, konkurentnosti gospodarstva, tržišnom natjecanju i stvaranju boljeg poslovnog okruženja. Napomenuo je da su plaće u građevinarstvu niže od prosjeka za 13,5 posto.Stjepan Čuraj (Klub HNS-a) izrazio je nadu da će u praksi biti više upozorenja, a manje kažnjavanja.