Dnevne novosti

Ministri pravosuđa postigli suglasnost o novim pravilima za pristup elektroničkim dokazima

11.03.2019 07:00 BRUXELLES, 8. ožujka 2019. (Hina) - Ministri pravosuđa zemalja članica Europske unije usuglasili su u petak u Bruxellesu zajedničko stajalište o direktivi o imenovanju pravnih zastupnika za prikupljanje dokaza u kaznenim postupcima, ključni instrument za primjenu buduće uredbe o europskom nalogu za dostavljanje i europskom nalogu za čuvanje elektroničkih dokaza u kaznenim stvarima. 
"Ovo je važan korak prema učinkovitijem i bržem pristupu dokazima u kaznenim postupcima. Imenovanje pravnih zastupnika bit će ključan element olakšavanja suradnje u prikupljanju elektroničkih dokaza. Cilj nam je pobrinuti se da novi mehanizam bude učinkovit, ali istodobno da ne uzrokuje preveliko opterećenje, osobito za mala i srednja poduzeća. Žao mi je što ovaj Parlament neće moći započeti pregovore, ali nadam se da se rad može nastaviti što prije nakon izbora novog Parlamenta", izjavio je predsjedatelj Vijeća, rumunjski ministar pravosuđa Tudorel Toader.  

Na sastanku Vijeća Hrvatsku je predstavljao ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.  Komisija je u travnju prošle godine predložila nova pravila kako bi policiji i pravosudnim tijelima omogućila da lakše i brže pribave elektroničke dokaze poput poruka e-pošte ili dokumenata pohranjenih u oblaku koji su im potrebni za istragu, kazneni progon i osuđivanje zločinaca i terorista.  Nova bi pravila trebala omogućiti tijelima kaznenog progona u državama članicama da lakše prate tragove na internetu i preko granica, a istodobno će se osigurati dostatna zaštita prava i sloboda svih uključenih strana.