Dnevne novosti

EU očekuje revidirani britanski prijedlog za brexit, dogovor se još ne nazire

08.03.2019 07:00 BRUXELLES, 7. ožujka 2019. (Hina/Reuters) - Europska unija poručila je Velikoj Britaniji da do petka revidira svoj prijedlog za rješenje za granicu na irskom otoku, ali se boji da će se teško postići dogovor koji bi odgovarao britanskim zastupnicima pred ključno glasanje u britanskom parlamentu idući tjedan.
Samo 22 dana prije predviđenog izlaska Velike Britanije iz EU-a, dvije strane nastoje postići prihvatljiv dogovor, a pregovori bi se mogli otegnuti sve do posljednjeg trenutka."Sada smo u fazi u kojoj razgovaramo o prijedlozima koje smo odbacili prije nekoliko mjeseci", rekao je jedan europski diplomat.

"Poslali su odvjetnika za kazneno pravo koji ne poznaje europsko pravo niti carinska pravila. Objašnjavamo od samog početka zašto njegove zamisli nisu dobre."Glavni pravni savjetnik britanske vlade Geoffrey Cox predložio je da se uspostavi arbitražni sud za rješavanje sporova koji ne bi morao slati slučajeve na Europski sud pravde pod čijom nadležnošću Britanija ne želi biti.May je zadužila Coxa da osigura ustupke od EU-a u vezi "backstopa" za Irsku kako bi se osiguralo da zemlja zbog toga mehanizma ne ostane vezana uz europska trgovinska pravila.

Europski pregovarači prigovaraju da bi Coxov prijedlog mogao uništiti sporazum o razdruživanju dogovoren prošle godine nakon teških pregovora. Britanski parlament taj je sporazum odbacio, ponajviše zbog rješenja za granicu na irskom otoku. Premda se nada proboju tijekom vikenda, Bruxelles strahuje da bi May mogla pokušati izravno pregovarati s europskim čelnicima tek na summitu EU-a 21. i 22. ožujka.U slučaju da se ne postigne dogovor čak ni na summitu EU-a, moguća je odgoda brexita do sredine svibnja ili kraja lipnja.