Dnevne novosti

Murganić: Upravni nadzor je gotov, a u stručni nadzor Ministarstvo se neće upletati

06.03.2019 07:05 OSIJEK, 5. ožujka 2019. (Hina) - Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić izjavila je u utorak kako se o prijedlogu za utvrđivanje odgovornosti i razrješenje ravnateljice Centra za socijalnu skrb u Zadru, vezano uz slučaj obiteljskog nasilja na Pagu, raspravlja samo na temelju nalaza upravnog nadzora koji je u ovlasti ministarstva i koji je završen te da se provodi stručni nadzor Komore socijalnih radnika u koji se ministarstvo neće upletati.

Tijekom posjeta Osijeku Murganić je istaknula kako je predložila smjenu ravnateljice na osnovi uvida u upravni nadzor koji je u ovlasti ministarstva jer je "prepoznala određene propuste u radu" za koje je, kako smatra, "odgovorna ravnateljica", što je predložila Upravnom vijeću. Rekla je kako će se Upravno vijeće u cijelosti upoznati s nalazom i mišljenjem upravnog nadzora, a ravnateljici će omogućiti uvid u taj nalaz i mogućnost da se o njemu pisano očituje.

Zamoljena da komentira tvrdnje po kojima nalaz navodno pokazuje kako nije bilo većih propusta i da odgovori na pitanje hoće li, ako je doista tako, ustrajati na svojoj preporuci i stajalištu, ministrica Murganić je odgovorila kako nalaz, na osnovi kojega je donijela takvu preporuku, "govori suprotno". Ponovila je da je u ovlasti ministarstva i ministrice upravni nadzor, koji je gotov, a Upravno vijeće o odgovornosti ravnateljice raspravlja samo na osnovi nalaza koji je donio upravni nadzor.

"Nadzor o kojem se vjerojatno već govori u javnosti je stručni nadzor i on je u nadležnosti Komore socijalnih radnika. Njihovo je povjerenstvo bilo na terenu, oni svoj nalaz još nisu proanalizirali, nisu ga još potpuno niti sastavili i nisu ga objavili. Nadam se da će javnost, ali i ministrica, koja je tražila da se napravi stručni nadzor s time biti upoznata", poručila je Murganić. Objasnila je kako se stručni nadzor razlikuje od upravnog jer će se "po pravilima i protokolima struke, po svim mehanizmima koje u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima trebaju primjenjivati stručni radnici vidjeti koliko je taj stručni rad bio kvalitetan, dobar i pravodoban".

Smatra kako će se iz toga stručnog nadzora "vidjeti koliko su stručni radnici u samome centru bili ažurni odgovorni i kompetentni", ali i kakva je bila suradnja s ostalim institucijama koja je bila potrebna u tom slučaju i toj obitelji te inače u radu s obiteljima koje su u nadležnosti kad je riječ o obiteljskoj pravnoj zaštiti."Nijedna obitelj, posebice obitelji koje su bremenite s ovakvim problemima, ne mogu se rješavati samo kroz jedan sustav. Mi smo kao sustav prepoznali našu odgovornost i naše obveze, koje su nam dane kroz javne ovlasti, ali isto tako nismo u tome jedini, i nismo svemogući.

Prema tome, od ovoga stručnog nadzora se, u smislu međuresroske suradnje, dosta očekuje. Kakav će on biti, ja na njega niti želim, niti mogu utjecati, niti mi je to bio cilj, zato smo angažirali komoru socijalnih radnika", istaknula je ministrica Murganić.

Na pitanje hoće li se složiti s rezultatom stručnog nadzora bez obzira na to kakav on bio, Murganić je odgovorila: "Naravno, ja se nemam tu što upletati jer nad stručnim radom nadzor radi Komora socijalnih radnika.""Ministarstvo se neće upletati u stručni rad niti u stručnu procjenu komore, ali ministarstvo svakako ima obavezu omogućiti da se stručni rad u našim ustanovama provodi", poručila je ministrica Nada Murganić.