Dnevne novosti

Digitalni porez mogao bi francuskom proračunu donijeti 500 mln eura godišnje

05.03.2019 07:00 PARIZ, 4. ožujka 2019. (Hina/Reuters) - Uvođenje poreza od tri posto na prihode velikih digitalnih kompanija generirane u Francuskoj moglo bi u državni proračun donijeti 500 milijuna eura godišnje, izjavio je ministar financija Bruno Le Maire.
Oporezivat će se kompanije koje na globalnoj razini ostvaruju prihode od digitalnih usluga od najmanje 750 milijuna eura te od 25 milijuna eura u Francuskoj, pojasnio je ministar u razgovoru za nedjeljno izdanje lista Le Parisien.Porez će ciljati 30-ak kompanija, uglavnom američkih, ali i kineskih, njemačkih, španjolskih i britanskih, te jednu francusku i nekoliko kompanija francuskog porijekla koje su kupile strane kompanije, dodao je.

Prema njegovim riječima, meta poreza bit će platformske kompanije koje naplaćuju naknadu za povezivanje kompanija s klijentima. Porez neće pogoditi kompanije koje prodaju svoje proizvode na vlastitim internetskim stranicama. Primjer je francuska maloprodajna tvrtka Darty koja preko svoje internetske stranice prodaje televizore i perilice rublja.Među obveznicima za plaćanje novog poreza bile bi pak kompanije poput Amazona, koji ostvaruje prihode na digitalnom posredovanju između proizvođača i klijenta. Porez bi također bio usmjeren na prihode od prodaje osobnih podataka za potrebe oglašavanja.

„Sustav oporezivanja u 21. stoljeću mora se graditi na onome što danas ima vrijednost a to su podaci”, rekao je Le Maire.Le Parisien kao moguće obveznike tog poreza navodi Google, Amazon, Facebook, Apple, Uber, Airbnb, Booking i francuski Criteo, specijaliziranog za oglašavanje na Internetu. Kako bi se izbjeglo 'kažnjavanje' kompanija koje već plaćaju poreze u Francuskoj, plaćeni iznos poreza odbijat će se od dobiti prije oporezivanja, naglasio je Le Maire. To je ujedno i pitanje fiskalne pravde, poručio je, budući da su digitalni divovi plaćali poreze po stopama nižima nekih 14 postotnih bodova nego europska manja i srednja poduzeća.

U intervjuu za tjednik Journal du Dimanche, izvršni direktor maloprodajnog diva Carrefoura Alexandre Bompard izjavio je kako je krajnje vrijeme da se okonča fiskalna nejednakost između tvrtki koje ne posluju na digitalnoj razini i američkih i kineskih kompanija s internetskim platformama.„Zasipaju tržišta proizvodima, ne plaćajući čak ni porez na dodanu vrijednost ali ni gotovo bilo koji drugi porez, što je nedopustivo. Na isti promet trebali bi platiti isti porez”, naglasio je Bompard.

Ključni su zahtjev i „žutih prsluka”, pokreta koji u posljednja tri mjeseca organizira prosvjede širom Francuske, zahtijevajući, između ostalog, smanjenje razlike između bogatihi i siromašnih. Le Maire će predstaviti nacrt zakona na sjednici vlade u srijedu a potom će biti upućen u parlament. Francuska u EU predvodi inicijativu oporezivanja tvrtki sa značajnim prihodima od digitalnih usluga u EU, tražeći da plaćaju veći porez po odbitku. Odjek je zasada prilično mlak.

Na sličnu su ideju došli i u njemačkom ministarstvu financija, razmatrajući mogućnost uvođenja poreza od 15 posto na prihode od oglašavanja na Internetu koje tvrtke poput Googlea i Facebooka ubiru od njemačkih tvrtki, izvijestili su sredinom veljače tamošnji mediji. Članice EU-a s niskim stopama poreza na dobit, kao što su Luksemburg i Irska, odlučno se pak protive prijedlogu o oporezivanju prihoda digitalnih tvrtki.