Dnevne novosti

Živi zid predstavio prijedlog Ovršnog zakona kojim želi spriječiti dužničko ropstvo

05.03.2019 07:30 DEBT
ZAGREB, 4. ožujka 2019. (Hina) - Živi zid predstavio je u ponedjeljak svoj prijedlog Ovršnog zakona kojim, kako je rekao predsjednik stranke Ivan Vilibor Sinčić, žele pomoći građaninu dužniku, a ne uništiti ga, pa će odlazak u dužničko ropstvo spriječiti tako što će se prvo rješavati glavnica, a tek onda kamate.

"Od 2011., kad smo krenuli u borbu s ovršnim strojem, s tom ovršnom mafijom i lobijem koji je pokrenuo i osnovao 2010. godine tadašnji i sadašnji ministar Dražen Bošnjaković sanjao sam ovaj dan kad ćemo predstaviti svoj, ne samo zakon nego sustav koji će riješiti problem ovrha, blokada i deložacija”, rekao je Sinčić na predstavljanju prijedloga u Novinarskom domu u Zagrebu.

Sinčić: Predloženi Zakon udara po ovršnom lobiju

To je, po njegovim riječima, pravedan Ovršni zakon nasuprot "mafijaškom, kriminalnom i pljačkaškom" Ovršnom zakonu koji se provodi nad građanima zadnjih desetak godina, oduzimajući im plaće i mirovine, tjerajući ih u blokade i na kraju bacajući ih na ulicu. Predloženi zakon, kazao je Sinčić, udara po ovršnom lobiju, monstruoznom sustavu dosad neviđenom u Europi, u kojem se nekolicina podobnih pojedinaca, klijentelistički uvezenih s lokalnom i državnom vlašću, bogati na štetu svih građana.

Sinčić je rekao da će njihov prijedlog, koji će idućeg tjedna uputiti u saborsku proceduru, prepoloviti broj postupaka i ukloniti ovrhe kojima je jedina svrha zaraditi na troškovima."Živi zid sa svega tri zastupnika i malim resursima napravio je puno bolji zakon i u kraćem vremenu nego sva ta državna uprava, ministri, iskusni političari i HDZ s 200.000 članova”, rekao je Sinčić poručivši da oni žele pomoći građaninu dužniku, a ne uništiti ga.

Za provedbu taj Zakon ne treba javne bilježnike ni Finu pa se samim time smanjuju troškovi ovrhe. Osim toga, objedinjuje više zakona na jednom mjestu, uvodi elektronički postupak i registar svih postupaka.Također se prvo rješava glavnica i troškovi ovrhe, a tek onda kamate, što znači, kaže Sinčić, da nema više odlaska u dužničko ropstvo.Dokida se vjerodostojna isprava u cijelom pravom sustavu kao pravni institut, uvodi zastara na komunalije, uvodi zaštitu prava na dom i od ovrhe, štiti božićnica, regres i uskrsnica."Brzina, preglednost, dostupnost, nema iznenađenja, nema podmetanja, nema prevara”, ustvrdio je predsjednik Živog zida.

Vuletić: Vladin prijedlog je kozmetički

Predsjednik radne skupine za izradu zakona Dominik Vuletić kazao je da su brojni razlozi za novo ovršno zakonodavstvo, a Vladin prijedlog ocijenio je samo kozmetičkim."Nezadovoljstvo građana i poslovnih subjekata ovršnim sustavom je opće poznata stvar u Hrvatskoj, a osobito kritična točka je sudjelovanje javnih bilježnika i Fine u tijeku ovršnog postupka", rekao je Vuletić. Iznio je podatke po kojima ima 279.000 tisuća građana i više od 20.000 blokiranih poslovnih subjekata. Čak je Sud Europske unije u Luksemburgu rekao da je hrvatski ovršni sustav suprotan pravu Europske unije, zbog čega je Vlada i krenula u izmjene, rekao je. Potpuni apsurd postojećeg zakona pokazuje slučaj u kojem su ukupni troškovi postupka za glavnicu od 44 lipe viši od 1700 kuna."Nitko ne govori da dugove ne treba vraćati, ali ovaj sustav je nakaradan, nepravedan i nemoralan i treba ga suštinski mijenjati”, rekao je Vuletić.