Dnevne novosti

Potvrde o statusu korisnika potpore za ulaganje i odluke o potporama za nova radna mjesta dobilo 13 tvrtki

04.03.2019 07:05 Zagreb, 1. ožujka 2019. (Hina)ZAGREB, 1. ožujka 2019. (Hina) - Ministarstvo gospodarstva u petak je dodijelilo potvrde o statusu korisnika potpore za ulaganje temeljem Zakona o poticanju ulaganja te odluke o odobravanju bespovratnih novčanih potpora za nova radna mjesta, a dobilo ih je ukupno 13 tvrtki, koje su prijavile ulaganja u iznosu od 1,3 milijarde kuna, uz otvaranje 375 novih radnih mjesta.

"Koliko je ovo dobra mjera govori i podatak da su primjenom Zakona o poticanju ulaganja 377 poduzetnika korisnici ove mjere", istaknuo je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.  Naime, potvrdu o statusu korisnika potpore za ulaganje od listopada 2012. godine do sada je dobilo 377 poduzetnika, ukupna planirana vrijednost odobrenih projekata ulaganja iznosi oko 16,1 milijardu kuna, uz planirano otvaranje 12.750 novih radnih mjesta.

Potvrde o statusu korisnika potpore za ulaganje temeljem Zakona o poticanju ulaganja danas je dobilo devet tvrtki, a planirana vrijednost ulaganja u trogodišnjem razdoblju iznosi više od 1,2 milijarde kuna, uz otvaranje 118 novih radnih mjesta.

Potvrde su dobile tvrtke Strizivojna Hrast, Bali, Ind-Eko, C-Space, Pjaca Rosa, Moon Code, Šerif Export-import, HSTEC i Valamar Riviera.Odluke, pak, o odobravanju bespovratnih novčanih potpora za nova radna mjesta povezana s projektom ulaganja dobile su četiri tvrtke - Ducati komponenti, Brodoplast, Rezal i KM Kovnica.Tijekom trogodišnjeg razdoblja, u kojem se projekti realiziraju, korisnicima će se priznati troškovi ulaganja u dugotrajnu imovinu te troškovi otvaranja novih radnih mjesta.

Inače, Zakon o poticanu ulaganja omogućuje potpore za ulaganja u minimalnoj visini od 150 tisuća eura, uz uvjet otvaranja najmanje pet novih radnih mjesta u razdoblju tri godine nakon početka ulaganja. U Ministarstvu ističu kako je najizdašnija i za ulagače izuzetno privlačna poticajna mjera porezna povlastica, koja predstavlja umanjenje stope poreza na dobit za 50 do 100 posto u razdoblju do deset godina odnosno do iskorištenja maksimalnog intenziteta potpore. Uz to među mjerama su i bespovratne novčane potpore za zapošljavanje i usavršavanje te za kapitalne troškove projekta za ulaganja u proizvodno-prerađivačke aktivnosti.