Dnevne novosti

Blagi pad nezaposlenosti u EU u siječnju; Hrvatska i dalje ispod prosjeka eurozone

04.03.2019 07:15 LUXEMBOURG, 1. ožujka 2019. (Hina) - Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji kliznula je u siječnju na najnižu razinu otkada su u Eurostatu počeli pratiti mjesečne podatke a blago je smanjena i u Hrvatskoj, zadržavši se treći mjesec zaredom ispod prosjeka eurozone, pokazuje u petak objavljeno Eurostatovo izvješće.
Na razini EU-a sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti mjerena metodologijom Međunarodne organizacije za rad (ILO) kliznula je u siječnju na 6,5 posto, što je njezina najniža razina otkada su u europskom statističkom uredu počeli objavljivati mjesečna izvješća. U posljednjem mjesecu prošle godine iznosila je 6,6 posto.
U eurozoni se na početku ove godine zadržala na 7,8 posto, najnižoj razini od listopada 2008., utvrdili su u Eurostatu.

Ukupno je u 28-članoj Uniji bez posla bilo 16,222 milijuna građana, od čega njih 12,848 milijuna u eurozoni. Time je njihov broj smanjen u odnosu na prosinac za 56 tisuća u EU te za 23 tisuće u eurozoni. U odnosu na prvi prošlogodišnji mjesec manji je za 1,536 milijuna u EU te za 1,233 milijuna u eurozoni. Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najniža je stopa nezaposlenosti u siječnju zabilježena u Češkoj, od 2,1 posto. Slijedi Njemačka s 3,2 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-ovom metodologijom u prvom ovogodišnjem mjesecu iznosila 7,6 posto i smanjena je za 0,1 postotni bod u odnosu na prosinac. To znači da je treći mjesec zaredom bila ispod prosjeka eurozone. Bez posla je u Hrvatskoj u siječnju bilo 136 tisuća građana, dvije tisuće manje nego u prosincu. U odnosu na prošlogodišnji siječanj njihov je broj smanjen za 35 tisuća.

Najvišu je stopu nezaposlenosti među zemljama EU-a bilježila Grčka, od 18,5 posto u studenom prošle godine. Slijede Španjolska sa 14,1 posto i Italija s 10,5 posto.U odnosu na prošlogodišnji siječanj sve su zemlje EU-a osim Danske i Malte bilježile niže stope nezaposlenosti. U Danskoj i Malti nezaposlenost je stagnirala.

Najveći je pad stope nezaposlenosti zabilježen na Cipru, za 2,7 postotnih bodova. Snažno je smanjena i u Grčkoj, za 2,6 postotnih bodova.

Nezaposlenost mladih stagnira

Na početku ove godine stopa nezaposlenosti mladih u EU bila je nepromijenjena u odnosu na prosinac kada je iznosila 14,9 posto, pokazuju procjene Eurostata. Promjena nije bilo ni u eurozoni gdje je stopa nezaposlenosti u dobnoj skupini do 25 godina iznosila 16,5 posto. Bez posla je u siječnju u EU bilo ukupno 3,375 milijuna mladih, od čega njih 2,383 milijuna u eurozoni. Time je broj nezaposlenih u toj dobnoj skupini u EU smanjen za 184 tisuće u odnosu na prošlogodišnji siječanj. U eurozoni manji je za 141 tisuću.

Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najnižu je stopu nezaposlenosti među mladima u siječnju bilježila Njemačka, od 6,0 posto. Slijede Češka sa 6,2 posto i Nizozemska sa 6,5 posto. Najviša je stopa nezaposlenosti mladih zabilježena u Grčkoj, od 39,1 posto u studenome 2018.

Hrvatska ne objavljuje mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih. Procjena stope nezaposlenosti u toj dobnoj skupini u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju podignuta je s 22,7 na 23 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.