Dnevne novosti

Za projekt "Upravljanje zemljišnim podacima" izdvojeno 22 milijuna kuna, uglavnom iz EU fondova

19.02.2019 07:25 ZAGREB, 18. veljače 2019. (Hina) - "Upravljanje zemljišnim podacima" naziv je projekta, u ponedjeljak predstavljenog u Ministarstvu pravosuđa, vrijednog gotovo 22 milijuna kuna, od kojih čak 85 posto osigurava Europski fond za regionalni razvoj.
Cilj projekta je uspostava sustava za upravljanje zemljišnim podacima koji će osigurati učinkovitu razmjenu zemljišnih podataka putem elektroničkih usluga između tijela državne uprave.

Temeljni javni registri za podatke katastra zemljišta i za podatke zemljišnih knjiga pohranjeni su i održavaju se kroz Zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra (ZIS).

Jedna od svrha temeljnih registara je da putem državne informacijske infrastrukture osiguraju dostupnost prikupljenih  podataka, ističu u Ministarstvu pravosuđa.

Dodaju kako je ključno da se autentični podaci prikupljaju samo jednom i zapisuju u temeljni registar, stoga je uspostava interoperabilnog sustava za upravljanje zemljišnim podacima osnovna pretpostavka za ubrzanje ekonomske aktivnosti.