Dnevne novosti

Visoki dužnosnici stižu u Muenchen na tradicionalni skup o sigurnosti

18.02.2019 06:08 MUENCHEN, 15. veljače 2019. (Hina) - Više od 600 visokih dužnosnika i stručnjaka za sigurnost okupilo se u petak u luksuznom muenchenskom hotelu Bayerischer Hof gdje će u iduća tri dana razgovarati o globalnim sigurnosnim problemima.
Na 55. konferenciju o sigurnosti (MSC) stiže američki potpredsjednik Mike Pence, koji je prije dvije godine prenio poruku tada novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa da Amerika čvrsto stoji uz Europu. Očekuje se da će ta poruka solidarnosti ovaj put biti nešto manje entuzijastična i da će Pence vjerojatno ponovno kritizirati Europu zbog njezine pozicije prema Iranu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel trebala je govoriti zajedno s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, ali je on otkazao dolazak zbog protuvladinih prosvjeda u Francuskoj. Merkel je uoči skupa najavila da će se čvrsto zauzeti za multilateralizam, nasuprot američkom narativu "Amerika na prvom mjestu".

Na konferenciju stiže i visoki kineski diplomat Yang Jiechi, najviše rangirani kineski dužnosnik koji je ikada došao u Muenchen. Sudionicima će biti važno čuti što ima za reći o denuklearizaciji Korejskog poluotoka, trgovinskom sporu s SAD-om i napetostima u Južnom kineskom moru.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov "stari" je gost, poznat po oštrim, često nediplomatskim izjavama na skupu. On bi se trebao očitovati na povlačenje SAD-a iz sporazuma o nuklearnim raketama srednjega dometa.

Visoki saudijski dužnosnik Adel al-Jubair, donedavni ministar vanjskih poslova, zadužen je za pojašnjavanje saudijske vanjske politike. On će se sudionicima prvi put obratiti nakon ubojstva saudijskog novinara Jamala Khasoggija koje je izazvalo međunarodnu osudu Rijada.

SAD je na ovotjednoj konferenciji u Varšavi pozvao Europu da se povuče iz iranskog nuklearnog sporazuma, a na to bi u svome govoru trebao odgovoriti iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji bi mu zasigurno žestoko parirao, u zadnji je trenutak bez službenog objašnjenja otkazao dolazak u Muenchen.

Na tom tradicionalnom skupu državnici i stručnjaci razgovarat će o krizi liberalnog međunarodnog poretka, novoj utrci u naoružanju i Europi nakon Brexita. U glavni grad Bavarske stiže 30 šefova država i vlada te više od 80 ministara vanjskih poslova i obrane. Hrvatsku predstavlja premijer Andrej Plenković.

Od prve konferencije 1963., Muenchen služi kao svojevrsna "tržnica ideja" na kojoj političari i stručnjaci daju inicijative i razvijaju rješenja za najkritičnija sigurnosna pitanja sadašnjosti i budućnosti. Pokrenut u vrijeme Hladnoga rata, MSC im daje prostor za službene i neslužbene diplomatske ideje, a hotel Bayerischer Hof u kojem se skup održava osigurava zaštićeno mjesto za neformalne susrete često zakletih neprijatelja, ostvarujući tako svoj moto "izgradnja mira putem dijaloga".