Dnevne novosti

Kujundžić: Učinit ćemo sve da svi pacijenti dobiju primjerene lijekove

12.02.2019 07:10 GORNJA BISTRA, 11. veljače 2019. (Hina) - Ministar zdravstva Milan Kujudžić u ponedjeljak je prilikom posjete Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri odgovorio na kritike udruga pacijenata na prijedlog Pravilniku za stavljanje lijekova na listu lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), ustvrdivši da je hrvatsko zdravstvo solidarno te će se učiniti sve da svi pacijenti dobiju primjerene lijekove.
Udruge pacijenata u ponedjeljak su kritizirale prijedlog pravilnika o lijekovima jer smatraju da se njime potencijalno želi ukinuti besplatna lista lijekova i uvesti participacija za sve lijekove. Ustvrdili su i da pravilnik potencijalno destimulira stavljanje inovativnih lijekova na HZZO-ovu listu i omogućava da se pojedini lijek netransparentno premiješta s besplatne A liste na B listu, na kojoj su lijekovi na recept koje treba nadoplatiti.

Upitan o tim optužbama, Kujundžić je izjavio da je hrvatsko zdravstvo solidrano te da se i ubuduće planira nastaviti s povećanjem iznosa koji se odvaja za uvođenje inovativnih lijekova."Učinit ćemo sve da svi pacijenti dobiju primjerene lijekove, po modelu gdje stručna tijela, odnosno povjerenstva, daju ocjene i svrstavaju lijekove u skupine", rekao je.Kujundžić je istaknuo da je u zadnje dvije godine u Hrvatskoj dvostruko povećan iznos koji se izdvaja za stavljanje inovativnih lijekova na HZZO-ovu listu, a u tom smislu zdravstvo neće zaostajati ni u budućnosti.