Dnevne novosti

Lećevica - Upravni sud za travanj odgodio ročište u postupku protiv rješenja Ministarstva

01.02.2019 07:25 SPLIT, 31. siječnja 2019. (Hina) -  Na splitskom Upravnom sudu u četvrtak je za 4. travnja odgođeno ročište u postupku u kojem Općina Unešić i dvije ekološke udruge traže poništenje rješenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike iz lipnja 2017. po kojem za izmijenjeni zahvat gradnje županijskog Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici nije potrebno provesti postupak procjene utjecaja na okoliš.
Ročište je odgođeno jer je, kako je upozorio tuženik, opunomoćenik općine Unešić i udruge Krizni eko kaštelanski stožer ( KEKS) nepravovremeno dostavio podnesak.Predstavnik općine Unešić i udruge KEKS Marko Jurković je nakon izlaska iz Suda novinarima rekao da su podnesak pravovremeno predali i potkrijepili urednom dokumentacijom koja ukazuje na nepravilnosti. Rekao je da su naveli u podnesku da elaborat o utjecaju na okoliš nije sačinjen u skladu s propisima, da je Agencija za zaštitu okoliša 2016. godine na vrijeme tražila dopunu elaborata i da je određena dopuna sačinjena, ali ne isključivo po uputi.

Smatraju i da javnost nije bila adekvatno obaviještena.Poništenje rješenja Ministarstva uz Općinu Uneši i udrugu KEKS traži i udruga Sunce, čija je predstavnica rekla da je pogrešno utvrđen kapacitet postrojenja Centra. Privremena ravnateljica Regionalnog centra čistog okoliša Vlatka Lucijanić Justić je rekla da je na sudu objasnila kako se izračunava kapacitet Centra. Istaknula je da je on dio sustava i da jedinice lokalne samouprave imaju zakonsku obvezu odvajanjem otpada smanjiti količinu koja dolazi u Centar. 

"U tu svrhu se sada nabavlja silna količina posuda i kamiona, rade se reciklažna dvorišta i ugovaraju kompostane. To su mjere koje se provode na razini gradova i općina da bi se smanjila količina miješanog komunalnog otpada. Ako se odvoji 60 posto otpada gdje ćete sa 40 posto otpada? Mora postojati mjesto na kojemu će se taj otpad obraditi", rekla je Lucijanić Justić.

"Plan Centra Lećevica krši EU direktive za postupanje s otpadom i zaštitom pitkih voda, a i sve moralne i razumske principe. Udruge i Građanske inicijative će zatražiti istragu Centra Lećevica kod nadležnih  tijela EU", kazao je Zoran Burić iz Građanske inicijative Stol okrugli.Ekoaktivisti u postupku ustraju da se naloži detaljna studija utjecaja na okoliš nakon što je zahvat projekta izmijenjen u odnosu na 2006. godinu kada je izrađena prva studija utjecaja na okoliš.

Smatraju da je na vrijeme trebalo uvesti sustav razvrstavanja otpada, o tome educirati građane i stvoriti tržište na kojem će se zatim plasirati odvojeno prikupljeni otpad i da se tek nakon toga se moglo razmišljati o Centru Lećevica.