Dnevne novosti

Mrsić za smjenu Kujundžića jer ne poštuje rokove Ustavnog suda

01.02.2019 07:20 ZAGREB, 31. siječnja 2019. (Hina) - Nakon što je su Demokrati početkom tjedna uputili u saborsku proceduru svoj prijedlog zakona koji regulira pravo žene na pobačaj, njihov predsjednik i saborski zastupnik Mirando Mrsić u četvrtak je organizirao okrugli stol o pravu žena na pobačaj s kojega je poručio da "ministar zdravstva koji nije u stanju poštivati odluku Ustavnog suda mora biti smijenjen".
Ustavni sud je još u veljači 2017. dao rok od dvije godine da se donese novi Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, kojemu se još ni ne nazire nacrt, podsjetio je Mrsić na skupu koji je uz članove Demokrata okupio dio oporbenih saborskih zastupnika, predstavnika nevladinih udruga, filozofa i liječnika koji su većinom podržali zakonski prijedlog Demokrata. 

Demokrati: Slobodni prekid trudnoće do navršenih 12 tjedana 

"Nedopustivo je da Vlada ne poštuje odluku Ustavnog suda pod izgovorom da joj je potrebno više vremena za izradu zakona", istaknuo je Mrsić te pozvao na smjenu ministra Milana Kujundžića jer nije u stanju poštivati odluku Ustavnog suda.Zakonski prijedlog koji su izradili Demokrati dokaz je da se zakon o pravu na pobačaj može izraditi na vrijeme ako postoji hrabrost, volja i znanje, poručio je Mrsić dodavši kako je riječ o zakonu koji "nema  ograda i ne zadire u pravo žena na izbor".

Kao ključne novosti, u odnosu na postojeći zakon iz 1978., izdvajaju se odredbe o "slobodnom prekidu trudnoće do navršenih 12 tjedana, da HZZO u potpunosti snosi troškove bezbolnog prekida trudnoće i kontracepcije, da žena sama odlučuje, te da svaka javnozdarvstvena ustanova mora omogućiti medicinsku pomoć liječnika bez priziva savjesti".    

U raspravi na skupu dominirala je polarizacija u stajalištima kada počinje život i je li pobačaj ubojstvo, koju je potaknuo saborski zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović"Ovdje se radi o pravu na život čovjeka, a ne na pravu žene na odabir. To (embrio) nije amorfna masa, već čovjek. Neka nam znanstvenici kažu je li to tako. Iz perspektive mene kao vjernika, život je svet", istaknuo je Zekanović i izazvao oštre reakcije drugih sudionika okruglog stola.  

Vučetić: Zakon ne prisiljava vjernice na pobačaj

Neovisni zastupnik Marko Vučetić upozorio je da Zekanovićeva stajališta ruše principe sekularizacije, te istaknuo da postoje mnoge definicije života. Kao ključno istaknuo je da taj zakon ne prisiljava nikoga da učini pobačaj te da žene-vjernice ionako neće konzumirati to pravo."Zašto nitko ne govori o teškom socijalno-ekonomskom stanju žena koje se odlučuju na taj korak", upitao je Vučetić.

Vesna Pusić (GLAS) podsjetila je na obavezu države da omogući ženi postupanje u skladu s vlastitim uvjerenjima, te istaknula da je jedini efikasni način borbe protiv pobačaja obrazovanje i dostupna besplatna kontracepcija.Posebno je istaknula apsurdnost kategorija "priziva savjesti" među ginekolozima - masovnu pojavu nakon 90-tih.  "Licemjerno je da ginekolozi koji su pobačaje masovno radili prije 90-ih i koji to rade privatno, odbijaju sada to raditi u javnozdravstvenim ustanovama", kaže Pusić.

Aktivistica Sanja Sarnavka upozorila je da je pravo na priziv savjesti definiran u Zakonu o lIječništvu, no javnozdravstvena ustanova mora omogućiti dovoljan broj ginekologa na raspolaganju ženama koje žele izvršiti pobačaj.

Sarnavka: Zagrepčake u Sloveniji stoje u redovima za pobačaj

Nedopustivim je ocijenila slučaj zagrebačke Kliničke bolnice Sveti Duh u kojoj su svi ginekolozi u prizivu savjesti pa žene iz Zagreba odlaze u slovenske Brežice, gdje po prihvatljivim cijenama  "stoje u redovima" za pobačaj. Posebna tema skupa bila je i nesposobnost aktualne vlasti da donese novi zakon o pobačaju u roku koji je odredio Ustavni sud."Imamo vlast koja ne poštuje Ustavni sud, koja osniva povjerenstva za istraživanje prakse drugih zemalja u vrijeme kada se ti podaci jednostavno mogu dobiti klikom preko interneta. Stranka Demokrata pokazala je da se to može brzo napraviti", istaknula je Sarnavka.

Uz Vesnu Pusić, prijedlog zakona je podržala i Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a, koja je istaknula da GLAS o pobačaja ima isto stajalište kao i Demokrati, koji će se uskoro priključiti Amsterdamskoj koaliciji. Na skupu, iako pozvani, nisu sudjelovali zastupnici HDZ-a, a Mrsić je istaknuo da je 40-ak saborskih zastupnika dalo svoj potpis da se zakonski prijedlog Demokrata o pravu žene na pobačaj uputi po hitnom postupku u saborsku proceduru.