Dnevne novosti

Pozitivni pomaci u provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u 2017.

18.01.2019 07:35 ZAGREB, 17. siječnja 2019. (Hina), Vlada je u četvrtak prihvatila izvješće o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i o utrošku sredstava osiguranih u državnom proračunu za 2017. za potrebe nacionalnih manjina u kojemu su, rečeno je, zabilježeni "pozitivni pomaci".
Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić rekla je da su zabilježeni "pozitivni pomaci" i "visok stupanj" provedbe u kulturnoj autonomiji, odgoju i obrazovanju na jeziku i pismu nacionalnih manjina i vjerskim pravima te zastupljenosti u predstavničkim i izvršnim tijelima na državnoj i lokalnoj razini. Tako je bilo i u provedbi nacionalne strategije i uključivanja Roma 2013. do 2020., kao i kod razvijanja tolerancije prema različitosti i suzbijanju diskriminacije. 

U vezi s provedbom zakona, dosta je važno da je nedavno uspješno završen projekti IPA 2012. kojim je omogućen elektronički sustav za nadzor i izvješćivanje o pravima nacionalnih manjina. Osigurani su i preduvjeti za sudjelovanje vijeća nacionalnih manjina u provedbi i praćenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, dodala je.

Pejčinović-Burić: "Dodatne napore" uložiti u službenu uporabu jezika i pisma 

Područja u kojima bi trebalo uložiti dodatne napore su službena uporaba jezika i pisma, kazala je te dodala da je što se tiče utroška financijskih sredstava u 2017. uloženo značajno više nego godinu prije, odnosno nešto više 144,1 milijuna kuna ili oko 13 milijuna kuna više nego u 2016.Izvješće je upućeno u Hrvatski sabor na raspravu i prihvaćanje.

U vezi s vladinom Uredbom o Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, ministrica Pejčinović Burić rekla je kako s njome mijenja unutarnje ustrojstvo s ciljem bolje koordinacije i horizontalne povezanosti procesa, učinkovitijeg rada i racionalizacije rada u tom uredu. 

Pojasnila je kako se ukidaju četiri radna mjesta pomoćnika ravnatelja,a utvrđuje radno mjesto zamjenika ravnatelja te dva mjesta voditelja i na taj se način ukupan broj rukovodećih službenika smanjuje s pet na četiri. U isto vrijeme ukupan broj sistematiziranih radnih mjesta ostaje isti, istaknula je ministrica.